Festivali avgusta: Od ritmov jazza do politično nekorektnega humorja

 Klasične in malo manj klasične festivalske zgodbe na različnih prizoriščih in pred različnim občinstvom.

Objavljeno
30. julij 2014 17.38
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Avgustovska kulturna ponudba­ sega od druženj na Sotočju pri Tolminu, žurov na festivalu­ ­Sziget in Schengenfestu do ­elitnejše ponudbe­ na Ljubljana­ Festivalu ter sproščenega ogleda filmov na ­Ljubljanskem gradu.

Art Stays

Ptuj od 23. julija do 1. septembra

12. festival sodobne umetnosti na Ptuju ponuja razstave, performanse, instalacije, projekcije, delavnice in predavanja, ki so na več lokacijah, v Miheličevi galeriji, Galeriji Magistrat, Tovarni umetnosti, prostoru Epeka in drugih.

Lahko si rezervirate voden ogled po razstaviščih in mestu. Osrednji projekt festivala je razstava Relation(s), ki obsega dela mednarodnih umetniških parov.

15. kreativni tabor Sajeta

Tolmin od 30. julija do 3. avgusta

Kreativni tabor Sajeta je festival, ki na enem mestu povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje, a osrednje mesto zavzema glasba. Program Sajete je sestavljen po kriterijih, ki sledijo brskanju po manj znanih glasbenih svetovih in preseganju žanrske omejitve ter soočanju domače in tuje produkcije bolj ali manj obrobnih glasbenih praks.

Sajeta postavlja na isti oder tako različne glasbene zvrsti, kot so elektronika, jazz, rock, etno, klasika, katerih skupna imenovalca sta eksperimentiranje in kreativnost. Čeprav je na prvo mesto postavljena glasba, Sajeta povezuje tudi širok spekter ostale ustvarjalnosti, kot so film, multimedija, poezija, skulpture, performansi, ples, grafika.

Z odstopanjem od klasične festivalske zgodbe je Sajeta butični festival, ki vsako leto s skrbno izbranim več­zvrstnim programom poskuša zadovoljiti občinstvo in v specifičnem naravnem okolju ustvariti pribežališče kreativnosti in drugačnosti.

Program: 31. julija (Damir Avdić, Hobocombo, Trus!, Borghesia); 1. avgusta (Bojana Šaljić Podešva & Luka Juhart, Irena Tomažin, Ti, Dus-Ti, Francesco Cusa & The Assassins, Chra, Mika Vainio, Dj Before & After: Hybrida); 2. avgusta (Top Banana, Camera, Damo Suzuki, Morphosis).

Schengenfest

Vinica v Beli krajini od 1. do 3. avgusta

V ambientu krajinskega parka Kolpa in urejenega prizorišča z vrhunsko odrsko, zvočno in lučno opremo ter hlajenjem v eni najbolj čistih rek v Sloveniji poteka dogodek, ki se je v šestih letih razvil v največji kamping pop rock festival v Sloveniji. Tudi letos bo postregel z bero nastopajočih in bogatim spremljevalnim programom. Lani so v treh dneh sprejeli petindvajset tisoč obiskovalcev.

Program: Die Antwoord, HIM, 2Cellos, Morcheeba, Laibach, Bajaga, Kiril Džajkovski, StrojMachine, Muff, Zmelkoow, Moveknowledgement idr.

22. Sziget

Budimpešta, otok Óbudai od 11. do 18. avgusta

Festival festivalov, kakor ga tudi imenujejo, je bil prvič leta 1993 in si je kmalu pridobil tolikšen sloves, da se je število obiskovalcev po­vzpelo na štiristo tisoč. Privlačen je zaradi velikega števila nastopajočih in kakovostnega ter raznovrstnega programa in niza nekoncertnih dogodkov. Festivalsko mesto je razprostrto po donavskem otoku Óbudai, za navigiranje po številnih prizoriščih pa potrebujete zemljevid.

Kampiranje je urejeno, pri drvenju po prizoriščih si lahko pomagate z najemom kolesa, posebno skrb pa organizatorji namenjajo varovanju okolja. Letos se bo v tednu dni zvrstilo več kot tisoč nastopajočih na petdesetih prizoriščih, na dan pa naj bi se zvrstilo dvesto dogodkov. Na programu so največja svetovna imena različnih žanrov.

Program: Macklemore & Ryan Lewis, Queens of the Stone Age, The Prodigy, Placebo, Skrillex, Calvin Harris, Lily Allen, Bastille, Imagine Dragons, Jake Bugg, Stromae, Die Fantastischen Vier, London Grammar, La Roux, Ska-P, Tom Odell, Miles Kane, Klaxons, Michael Kiwanuka, Laidback Luke, Darkside, Bonobo, Palma Violets, The Big Pink, Fink, Kavinsky live, Borgore, Jagwar Ma, Brody Dalle, Starlight Girls idr.

Overjam, mednarodni reggae festival

Tolmin, Sotočje od 13. do 16. avgusta

Reggae festival Overjam letos nadaljuje program s svojo drugo izdajo. Prihaja Chronixx, sveže ime z Jamajke, ki zadnji dve leti velja za najbolj zaželenega reggae izvajalca.

Prvič se bodo v Sloveniji predstavili Dub Inc, francoska družbenokritična zasedba, nastopila bo tudi angleška skupina The Skints z markantno vokalistko, vračajo se tudi legende Zion Train, ki so v več kot dve desetletji dolgi karieri izdali trinajst albumov. Poleg naštetih se na glavnem odru predstavljata tudi Luciano, ki velja za enega najpomembnejših jamajških glasbenikov, in stari znanec slovenskih odrov Macka B.

V okviru festivala so predvidene številne delavnice plesa, joge in bobnov ter pouličnih umetnikov in športne aktivnosti. Na prizorišču bo dovolj prostora tudi za stojnice za prodajo umetniških izdelkov, hrane in pijače.

Jazzinty

Novo mesto, več lokacij od 18. do 23. avgusta

Mednarodna produkcija Jazzinty deluje že petnajsto leto. Njeno jedro je največja glasbena delavnica te vrste v Sloveniji, poleg tega ima tudi koncertni program in podelitev nacionalne skladateljske nagrade jazzon.

Leta 2014 se je organizacija projekta preselila pod okrilje zavoda Kulturni center Janeza Trdine, v sodelovanju z ustanoviteljem, zavodom LokalPatriot, ter koprodukcijo Založbe Goga in Hostla Situla.

Kljub novostim ohranja visok pedagoški nivo delavnic z izkušenim zborom mednarodnih mentorjev, festivalski program z avtorskimi koncerti,­ jam sessione pa širi na dodatna prizorišča v Trdinovem parku in na novomeškem Glavnem trgu, na katerem je vstop prost.

17. mednarodni festival Mladi levi

Ljubljana, več lokacij od 23. do 31. avgusta

Festival Mladi levi je eden pomembnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki vsak konec poletja v Ljubljano privabi najaktualnejše uprizoritvene umetnike z vsega sveta.

Letos bo program zaznamovala angažirana umetnost, med sodobnogledališkimi predstavami bo izstopalo dokumentarno gledališče; predvsem zgodbe, ki prepletajo intimno s političnim. Na festivalu bodo tudi participatorni projekti in instalacije, del programa so pogovori, okrogle mize, delavnice in projekcija filma.

Program: Kate McIntosh, hello!earth, Corinne Maier, Roger Bernat, Maike Lond, Betontanc, Tehnoburleska, Mariano Pensotti, Philippe Quesne, Milo Rau, Lola Arias, SKaGeN, Katarina Stegnar.

Festival Panč

Ljubljana, Ljubljanski grad od 21. do 24. avgusta

Festival stand up komedije bo poleg preverjenih domačih gostov dodal še nekaj mladincev ter vrhunske tuje mojstre smeha, ki letos prihajajo iz Anglije, Škotske, Švedske, Hrvaške, Srbije in Makedonije.

Nastopil bo eden najbolj priljubljenih skandinavskih komikov Magnus Betnér, pa makedonski superzvezdnik Saško Kocev, odlični Škot Geoff Boyz, ki je pred leti že obiskal Slovenijo, ter angleška komičarka, ki trenutno deluje iz Berlina, ­Carolina Clifford.

Med domačimi mojstri bodo letos zabavali Boštjan Gorenc - Pižama, Perica Jerković, Dušan Tomić, Jernej Celec in multipraktična Ana Marija Mitič, svoj prvi nastop na Panču bo izvedel še Boris Kobal. Prvič bo na sporedu večer črne komedije za ljubitelje politično nekorektnega humorja in šal o sicer bolj resnih temah.

Emonska promenada

Ljubljana, Emonska ulica, Trnovski most do Eipprove ulice od 28. do 30. avgusta

Festival Emonska promenada se vsako leto odvija na Trnovskem mostu in Emonski ulici. Obe prizorišči se v času promenade spremenita v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče z umetniki, tako mali kot veliki pa se lahko preizkusijo v umetniških spretnostih in družabnih igrah. Festival vsak dan popestri tudi spremljevalni program z ustvarjalnimi in plesnimi delavnicami, kinom, interaktivnimi igrami, umetniško tržnico idr.

Ljubljana Festival

Ljubljana, Križanke, Cankarjev dom od 1. julija do 1. septembra

Na programu avgusta so poleg vrste komornih in klasičnih koncertov še trije vrhunci. Muzikal Evita si lahko v Križankah ogledate od 18. do 22. avgusta, 28. avgusta pa na istem prizorišču še neobaročni balet Nevarna razmerja v koprodukciji SNG Opere in baleta Maribor, Dubrovniških poletnih iger in Ljubljana Festivala.

Festival se bo končal v Cankarjevem domu 1. septembra s Kraljevim orkestrom Concertgebouw­ iz Amsterdama. Orkester je eden najboljših na svetu, v Sloveniji je že gostoval leta 2002, posebno draž pa mu daje šef dirigent in karizmatični umetnik Mariss Jansons.

Film pod zvezdami

Ljubljana, Ljubljanski grad od 24. julija do 16. avgusta ob 21.30

V kinu na prostem na dvorišču Ljubljanskega gradu so na ogled najbolj odmevni filmi lanske kinematografske sezone ter predpremiere.

Program avgusta: Gravitacija, Dva obraza januarja, Hannah Arendt,­ Nebraska, Jimmyjev dom, Preteklost, Llewyn Davis, Čarovnija v mesečini, Volk z Wall Streeta, Nevidna ženska, Poti, Jimmy P.: psihoterapija prerijskega Indijanca, Dva dneva, ena noč, Ona, Philomena, Lucy.