Priznanje ESFIAP Mirku Kambiču

Fotografu Kambiču so v Buenos Airesu podelili visoko mednarodno priznanje za fotografijo

Objavljeno
23. januar 2014 09.41
Film Pelikan
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Mednarodna zveza za fotografsko umetnost FIAP je na zasedanju predsedstva v Buenos Airesu v Argentini sredi minulega decembra sklenila, da umetnostnemu zgodovinarju in raziskovalcu fotografije magistru Mirku Kambiču podeli priznanje ESFIAP – ekscelenca za zasluge za FIAP, je našemu uredništvu sporočil arhitekt in fotograf Peter Pokorn.


Mirko Kambič je bil rojen leta 1919 v naselju Klošter pri Metliki in živi v Ljubljani. Podelitev priznanja ESFIAP je predlagal Foto klub Anton Ažbe Škofja Loka, katerega častni član je gospod Kambič. Pri svojem več kot 40- letnem raziskovalnem delu po slovenskih arhivih pa tudi v tujini (na Dunaju, Gradcu, Parizu in Trstu) je odkril veliko zelo zanimivega, kar slovensko fotografsko dogajanje postavlja na zelo častno mesto v svetu.

Med drugim je odkril, da ima Slovenija med fotografskimi društvi primat na Balkanu, piše Pokorn. Prvo slovensko društvo ljubiteljskih fotografov, ki je bilo ustanovljeno leta 1889 v Ljubljani je bilo namreč bilo ustanovljeno eno leto pred zagrebškim, za katerega so prej mislili, da je prvo na tem delu Evrope. Ustanovitelji so bili Ivan Šubic iz Poljan, Gustav Pirc iz Škofje Loke in Luka Pintar s Hotavelj. Vsi so bili zavedni pomembni kulturniki in slovenski rodoljubi in zato je pripisovanje nemškega značaja društvu s strani nekaterih zelo zmotno. Vsi uradni akti društva so bili v slovenščini, kar je za tisti čas tudi vredno posebne omembe.

Mirko Kambič je še vedno zelo vitalen, kljub svojim 94 letom. Še vedno raziskuje in še pred kratkim je sodeloval tudi pri projektu o Josipu Pelikanu v Celju (fotografija).

Za svoje delo je Kambič prejel nagrado Izidorja Cankarja, ki jo podeljuje Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo v Ljubljani. Po predlogu Foto kluba Anton Ažbe Škofja Loka naj bi prejel tudi Puharjevo nagrado za življenjsko delo na področju fotografije, saj je velik del življenja posvetil fotografiji kot znanstveni raziskovalec zgodovine fotografije, kot razstavljalec, publicist in pedagog.

Njegove zasluge so tudi, da je fotografija del učnega programa na Ljubljanski univerzi. Ugotovitve je objavljal v raznih publikacijah, sodeloval je pri številnih fotografskih projektih, pri katerih je bil strokovni izvedenec za fotografska področja. Zelo pomemben je njegov prispevek pri projektu 150 let fotografije na Slovenskem, v katerem je celovito predstavljena zgodovina slovenske fotografske dejavnosti od začetkov do izida knjige (založba Mestne galerije Ljubljana, 1989).