Red za izredne zasluge za SAZU

Predsednik države Borut Pahor bo odličje Slovenski akademiji znanosti in umetnosti izročil ob 75-letnici njenega delovanja.

Objavljeno
04. november 2013 15.18
ace/sazu
V. U., STA
V. U., STA

Predsednik republike Borut Pahor bo v torek z redom za izredne zasluge odlikoval Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) za izjemen prispevek k spodbujanju in pospeševanju znanosti in umetnosti ob 75-letnici delovanja, so sporočili iz urada predsednika.

V utemeljitvi odlikovanja so zapisali, da se Slovenska akademija znanosti in umetnosti intenzivno posveča pospeševanju znanosti in umetnosti. Povečalo se je število njenih simpozijev na državni in mednarodni ravni, strokovni posveti se lotevajo tudi izrazito aktualnih tem in njeni akademiki pogosto sodelujejo pri posvetovanjih v drugih ustanovah.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je bila ustanovljena leta 1938. S tem so se uresničila dolgoletna prizadevanja slovenskih izobražencev, da bi tudi slovenska znanost in umetnost dobili ustanovo na najvišji ravni, ki bi s svojo avtoriteto in ugledom dodatno spodbujala veljavo znanja in izobraževanja.

Med vojno akademija ni prirejala slavnostnih skupščin, niti ni sprejemala novih članov. Po vojni je prevzela inštitutski sistem, a inštituti so se že v petdesetih letih večinoma osamosvojili. Pri upravljanju in imenovanju članov se je morala podrediti nadzoru narodne vlade, ta pa je izločila tiste, ki niso izražali uradnega političnega prepričanja, navajajo v predsednikovem uradu.

Samostojna Slovenija je Slovenski akademiji znanosti in umetnosti priznala status najvišje znanstvene in umetnostne ustanove v državi ter ji zagotovila avtonomnost delovanja. Opredelila je tudi njeno razmerje do Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, s katerim jo povezuje raziskovalni program Naravna in kulturna dediščina slovenskega naroda, so v utemeljitvi odlikovanja še zapisali v uradu predsednika republike.