Restavrirana Brona iz Riaceja pred objektivi fotografov

Mojstrovini umetnosti Velike Grčije po dolgih letih znova v Nacionalnem arheološkem muzeju v Reggiu Calabriji.

Objavljeno
10. januar 2014 11.19
Posodobljeno
10. januar 2014 14.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Slavna Brona iz Riaceja, ki vse od odkritja leta 1972 sodita med najznamenitejša ohranjena umetniška dela iz kolonij Velike Grčije na območju današnje Italije, sta se po štirih letih - tudi letih zapletov -, med katerimi so ju lahko občudovali le restavratorji, le nekaj dni pred minulim božičem vrnila v Nacionalni arheološki muzej v Reggiu Calabriji, glavnem mestu regije, ki ga od mesteca Riace loči kakih sto kilometrov.

Kipa sta nastala pred okoli dvema tisočletjema in pol, v 5. stoletju pr. n. št., in sodita med izjemno redke ohranjene starogrške kipe v bronu v naravni velikosti. Tako malo jih je, da jih je mogoče prešteti na prste ene roke, slogovno pa kipa odražata razvojno stopnjo grške umetnosti v zgodnji klasični dobi.

Po novem gola vojščaka, ki sta celo v nekaj večjih dimenzijah od naravne, saj sta visoka okoli dva metra, stojita na podstavkih iz elitnega carrarskega marmorja, ki ju varujeta tudi pred morebitnimi potresi.

V Reggiu Calabria so danes v muzeju, ki še ni odprt v celoti, saj ga prenavljajo, pripravili promocijsko srečanje, na katerega so povabili nacionalno in mednarodno sedmo silo, bronom pa so posvetili tudi jutranji program nacionalne televizije RAI.

Objavljamo izbor fotografij agencije AFP.