Slovenska kultura prvič brez prostora v vladi?

Odziv Nacionalnega sveta za kulturo: zaskrbljenost nad možnostjo monopolnega upravljanja.

Objavljeno
27. januar 2012 16.29
Slavko Pezdir, kultura
Slavko Pezdir, kultura
Včeraj opoldne je predsednik Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) Miran Zupanič seznanil javnost s soglasno sprejetimi sklepi dopisne seje o nameri najverjetnejše vladne koalicije, da odpravi samostojno ministrstvo za kulturo in ga pridruži ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Na dopisni seji, ki je potekala 26. in 27. januarja, so člani NSK soglasno podprli izjavo, s katero se je ta neodvisni organ kulturne politike opredelil do namere iz koalicijske pogodbe, ki so jo 25. januarja sklenile Slovenska demokratska stranka, Državljanska lista Gregorja Viranta, Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija.

Tvegano in škodljivo

Namero podpisnic koalicijske pogodbe, »da s ciljem zmanjšanja stroškov države in povečanja njene učinkovitosti ukinejo Ministrstvo za kulturo ter ga pridružijo novemu Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport«, ocenjuje NSK »kot izjemno tvegano in potencialno škodljivo. Slovenska kultura s tem prvič v samostojni državi izgublja lasten vladni resor, s čimer se zabrisuje neposredna politična odgovornost nosilcev oblasti za to področje ter zmanjšuje verjetnost, da bo novo – zaradi številnih področij heterogeno – ministrstvo zmožno oblikovati učinkovito celostno kulturno politiko ter učinkovite področne kulturne politike.«

NSK »izraža zaskrbljenost nad možnostjo, da bi združitev tako številnih področij v novem ministrstvu, ki segajo od predšolske vzgoje do visokošolskega izobraževanja, od znanosti, kulture in umetnosti do medijev, prinesla možnost monopolnega političnega upravljanja s slovenskim duhovnim prostorom, kakršnega v samostojni Sloveniji še ni bilo.« V svojih sklepih, ki jih je naslovil na vse parlamentarne stranke, NSK naposled »daje pobudo koalicijskim strankam, da ohranijo samostojno Ministrstvo za kulturo ter s krepitvijo medresorskega sodelovanja zagotovijo vse pozitivne sinergijske učinke, ki jih lahko prinese sodelovanje med kulturno, šolsko in znanstveno sfero.«

Prvi avtogol

V osebnem komentarju je predsednik NSK Miran Zupanič dodal, da si je najverjetnejša vladajoča koalicija z napovedano združitvijo zabila prvi avtogol, kar bo pokazal čas, ter se vprašal, ali premore Slovenija posameznika, ki bi bil dovolj kompetenten poznavalec vseh štirih notranje heterogenih področij izobraževanja, znanosti, kulture in športa. Čeravno ga veseli poudarek, ki ga daje koalicijska pogodba medresorskemu sodelovanju, pa je prepričan, da bi morala kultura še naprej ostati vladna kategorija. Na novinarski konferenci na MzK so nas seznanili tudi s pisnim poziv predsednice Skupnosti muzejev Slovenije Metke Fujs, da se »apelu za ohranitev samostojnega ministrstva za kulturo« čim prej pridružijo tudi ustanove, ki so članice tega stanovskega združenja.