Tisk Hitlerjevega Mojega boja še naprej prepovedan

Prepoved bo v Nemčiji aktualna tudi po prenehanju avtorskih pravic konec prihodnjega leta.

Objavljeno
27. junij 2014 17.23
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Širjenje dela Moj boj (Mein Kampf) Adolfa Hitlerja bo v Nemčiji prepovedano tudi po izteku veljavnosti avtorskih pravic konec leta 2015, so se ta teden dogovorili ministri za pravosodje nemških zveznih dežel.

Kot je po konferenci v nemškem Binzu pojasnil bavarski notranji minister Winfried Bausback, ima Nemčija posebno zgodovinsko odgovornost, ki jo je treba spoštovati. »Svetovna javnost natančno spremlja, kako obravnavamo to ljudomrzno pisanje,« je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Prav zaradi tega so se z ministrskimi kolegi dogovorili, da bodo nekomentirano širjenje dela tudi po izteku veljavnosti avtorskih pravic 31. decembra 2015 preprečili. »Dosledno bomo izčrpali obstoječa sredstva kazenskega prava – to smo žrtvam holokavsta in njihovim svojcem tudi dolžni,« je dodal Bausback.

Ministri so na srečanju izrazili prepričanje, da obstoječi pravni položaj zadostuje in da zato v primeru Hitlerjeva dela ne bo treba sprejemati posebnega zakona.

31. decembra 2015, dobrih 70 let po Hitlerjevi smrti, bodo prenehale veljati avtorske pravice za njegovo sporno delo. Bavarska, ki ima zdaj pravice zanj, se po omenjenem datumu pri preprečevanju tiskanja spornega dela v Nemčiji ne bo več mogla sklicevati na avtorske pravice.

Münchenski inštitut za zgodovino že leta dela na komentirani izdaji Mojega boja, ki naj bi ga objavili po izteku veljavnosti avtorskih pravic.