Tri četrt stoletja Batmana

Idealistični borec proti temnim silam, v prostem času milijarder, se je rodil pred 75 leti.

Objavljeno
29. maj 2014 14.20
Posodobljeno
29. maj 2014 15.00
DKR-22216r CHRISTIAN BALE as Batman in Warner Bros. Pictures and Legendary Pictures action thriller THE DARK KNIGHT RISES, a Warner Bros. Pictures release. TM & DC Comics.
Vojko Urbančič, Delo.si
Vojko Urbančič, Delo.si

Zimzeleni Batman. Njegov kostum so si pred kamerami nadeli Lewis Wilson, Robert Lowery, Adam West, Michael Keaton, Kevin Conroy, Val Kilmer, George Clooney in Christian Bale, nazadnje pa je na to, da bo zlezel vanj, pristal še Ben Affleck in rezultat naj bi bil v filmu Batman vs. Superman režiserja Zacka Snyderja viden že prihodnje leto. A Batman kljub filmski slavi v osnovi ostaja stripovski lik, ki se je kalil tri četrt stoletja.

Ta mesec ima 75 let, kolikor jih je minilo od njegove premiere v stripovski seriji Detective Comics, od maja 1939, kar je priložnost za obnovo njegove zgodbe.

Mesečnik Detective Comics, ki je še dve leti starejši od Batmana, je odgovoren tudi za zdajšnje ime ameriškega založniškega velikana na področju devete umetnosti, katerega ime se je sicer skrajšalo v DC Comics.

Organizacijsko spada v širše podjetje DC Entertainment, ki je v zdajšnjih časih v lasti Warner Brosa, prek tega pa Time Warnerja. Mesečnik je na ameriški trg stopil leta 1937, njegovi založniki pa so že naslednje leto bralcem ponudil zimzelenega Supermena, lik, ki sta ga nekaj let prej, še v svojih študentskih letih, ustvarila risar Joe Shuster in scenarist Jerry Siegel. Leto potem so na podlagi izjemnega uspeha tega letečega nadčloveka ocenili, da je na trgu še kakšna niša za kaj podobnega.

Podobnega do neke mere. Risar Bob Kane in scenarist Bill Finger sta si namreč Batmana zamislila kot mišičnjaka, ki za razliko od drugih superherojev za transformacijo v bojevnika proti neskončnemu naboru zlih sil ni potreboval univerzalnega čudežnega okrepčila ali izpostavljenih nadzemeljskih karakteristik.

Bojeval se je s pomočjo detektivskih spretnosti, intelekta, znanosti in tehnike, seveda pa tudi s kot lok napetimi mišicami in zavidljivo drznostjo. Ko ni bil Batman, ki pretaka testosteron in zlikovce preganja po temačnem Gotham Cityju, je bil Batman »le« običajen človekoljubni ameriški milijarder ter industrijalec Bruce Wayne. Lahko pripišemo, da so lahko v ZDA tudi stripovski bogataši posredovali lepo zamisel o svoji dobrotljivosti in nenadomestljivem mestu v ameriški družbi ...

Wayne je bil pač že kot otrok priča umoru svojih staršev, ob čemer je prisegel maščevanje vsem temačnim silam kriminala, stripovski skupek dolarjev, idealizma, junaštva in akcij v ponočnjaškem gotskem vzdušju pa se je na trgu odlično obnesel. Batman je prvi samostojni album dosegel že leta 1940, le leto po rojstvu.

Njegov risar Bob Kane, Newyorčan, ki se je za ta priimek uradno odločil že pri osemnajstih (pred tem se je pisal Kahn, korenine je namreč imel med Judi na vzhodu Evrope), je nekoč izjavil, da je Batmana zasnoval pod vplivom lika Zorra, ki je bil, kadar se ni šel latino junaštev, prav tako aristokrat, ob tem pa še slavnega načrta letalne naprave z netopirskimi krili Leonarda da Vincija izpred dolgih stoletij in filma The Bat Whispers iz leta 1930, ki je nastal po romanu Mary Rinehart.

Ko je ustvaril lik, po katerem je postal najbolj znan, ni imel veliko izkušenj s stripom. Na to področje se je podal le tri leta pred tem, ob izidu prvega Batmana pa je imel le 23 let.