Umetnik Janez Janša ni obtožen zaradi rezanja hrvaške zastave

Rezanje hrvaške zastave med performansom je umetniško dejanje.

Objavljeno
22. september 2011 16.32
Posodobljeno
22. september 2011 16.32
J. G., kultura
J. G., kultura

Županijsko državno tožilstvo z Reke je ovrglo kazensko prijavo proti slovenskemu umetniku Janezu Janši za odmevni primer rezanja hrvaške zastave na njegovem performansu avgusta lani na Reki v sklopu festivala Zoom.

Janšo in organizatorja, združenje Drugo morje ter Muzej moderne in sodobne umetnosti, kjer je bil performans, je prijavil reški performer in vojni veteran Krešo Mustać, in sicer zaradi grobe žalitve in omalovaževanja državne zastave.

Performans je vznemiril tudi druge reške vojne veterane in njihova združenja po Hrvaškem, češ da se je Janša spravil nad simbol, za katerega so oni umirali. Zahtevali so sodni pregon Janeza Janše in kot piše reški Novi list tudi zamenjavo ravnatelja muzeja in reškega župana Vojka Obrsnela.

Rezanje zastave v performansu ni vznemirilo le vojnih veteranov, ampak tudi nekatere politike in širšo hrvaško javnost, izzvalo je tudi nasprotne odzive umetnikov in intelektualcev. Afera, poimenovana afera zastava, pa kljub odločitvi tožilstva še ni končana.

Državno tožilstvo se je kazenske prijave lotilo resno, vendar jo je po obsežni preiskavi in zaslišanju prič ovrglo kot neutemeljeno. V obrazložitvi, ki jo je podpisal državni tožilec z Reke Darko Karlović, piše, da Janša s svojim ravnanjem ni nameraval javno žaliti, zasmehovati ali grobo omalovaževati simbolov Hrvaške, kot je pisalo v prijavi, ampak je bilo rezanje zastave umetniško dejanje. Tožilec podrobno opisuje, zakaj je to bil umetniški izraz in ne grobo protizakonito ravnanje in žaljenje. Tako med drugim pravi, da je v takih okoliščinah zastava lahko nekaj podobnega scenskemu rekvizitu, kot na primer v filmu.

Odvetnika, ki zastopata prizadetega Mustaća, sta za Novi list povedala, da za njuno stranko takšna odločitev tožilstva ni sprejemljiva in da bo Mustać vložil zasebno tožbo na sodišču proti Janši, ker je še vedno prepričan, da je bilo rezanje zastave nedopustno žaljenje simbola in vsega, kar predstavlja.

Kaj se je zgodilo v predstavi? Med performansom Janeza Janše je sodelovalo tudi občinstvo, ki je dobilo petdeset navodil, med katerimi se je eno glasilo: »Sram vas je lastnega naroda. Vzemite škarje in razrežite zastavo. Odrezane koščke pustite na tleh.« Nekateri so to res naredili, zaradi česar je Mustać, ki je bil med občinstvom, vložil kazensko prijavo.