Uršula Cetinski imenovana za direktorico CD

Mitja Rotovnik: »Vodenje prevzema v precej neugodnih, kriznih časih.«

Objavljeno
05. junij 2014 12.24
Uršula Cetinski
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Minister za kulturo Uroš Grilc je na podlagi izvedenega javnega razpisa za generalno direktorico javnega zavoda Cankarjev dom za obdobje petih let imenoval Uršulo Cetinski.

Uršula Cetinski je izrazila prepričanje, da zavod dobro pozna, saj je v njem več kot osem let vodila gledališki program. Počaščena in vesela je, da je njena vizija za petletno mandatno obdobje v CD prepričala razpisno komisijo, člane obeh svetov zavoda in ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroša Grilca, ki jo je imenoval.

»Cankarjev dom je pomemben kulturni in kongresni center, v njem so se odvijali ključni dogodki, povezani s kulturo in z življenjem naše družbe, kar je dobra popotnica, kljub temu pa v tem trenutku gledam predvsem v prihodnost in verjamem, da ima ta zavod, v katerem so zaposleni visoko profesionalni kadri, dobre potenciale za uspešno delovanje, kakovosten kulturni in kongresni program, za uresničevanje svojega poslanstva tako v Sloveniji kot v mednarodnem prostoru,« je dejala za STA.

Rotovnik: Vodenje prevzema v težkih časih

»Generalna direktorica bo postala dolgoletna sodelavka, ki je tu osem let vodila zelo občutljivo področje gledališkega in plesnega programa. To pomeni, da CD pozna do obisti. Če pa k temu dodam še dva mandata na čelu Slovenskega mladinskega gledališča, potem lahko rečem, da sta ta dva mandata še utrdila njene vodstvene sposobnosti,« je ocenil Rotovnik.

Vendar pa, kot je dodal, prevzema vodenje v precej neugodnih, kriznih časih.» Dejstvo je, da vsi finančni viri usihajo, medtem ko je njena programska vizija, pa tudi ambicije celotnega delujočega programskega tima, postavljena zelo visoko. In ker pač vsi hočemo v kulturi več, kot je denarja, moram dodati, da bo treba vlagati velike poslovne napore in vleči pravilne programske poteze, da bo CD vsako leto zaslužil najmanj štiri milijone evrov in hkrati obdržal občinstvo,« je prepričan Rotovnik.

Brlek: Pomembno se mi zdi, da je ženska

Darko Brlek, umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana, ki vseskozi sodeluje s CD in bo tudi letos, denimo pri izvedbi Wagnerjevega Lohengrina, ocenjuje, da je v svoji dosedanji karieri dokazala, da bo novi funkciji kos. »Mogoče se mi zdi tudi zelo pomembno, da je ženska, da bo lahko reševala to, kar bo potrebno, po nekem ženskem, mehkem principu,« je dejal za STA.

Koreograf, plesalec in umetniški vodja zavoda En knap Iztok Kovač je ocenil, da je bilo na področju plesa veliko zanimivih stvari, dokler je bila Cetinski programska direktorica CD. »To je bilo tudi obdobje, ko je bilo najbolj sistematično poskrbljeno za sodobni ples,«  pravi Kovač. S tega stališča se mu zdi »dobrodošlo za sceno.«

Mandat nastopi oktobra

Uršula Cetinski je širši javnosti že dobro znana, saj deluje na področju slovenske kulture že več kot dvajset let, najprej v nevladnem sektorju (Koreodrama, Mesto žensk), kasneje pa v dveh javnih zavodih (vodja gledališkega programa v Cankarjevem domu in direktorica Slovenskega mladinskega gledališča).

Na razpis je prispelo enajst vlog, od teh so bile tri nepopolne, s preostalimi kandidati pa so bili opravljeni razgovori, so sporočili z ministrstva. Razpisna komisija je na podlagi vseh opravljenih razgovorov in priložene dokumentacije, posebej še vizije in razvojnih ciljev zavoda, izpostavila dve kandidatki, v izbor pa je komisija ministru predlagala Uršulo Cetinski.

Člani sveta javnega zavoda so podali pozitivno mnenje k predlagani kandidatki za generalno direktorico, strokovni svet pa je njeno imenovanje soglasno podprl.

Mandat sedanjemu generalnemu direktorju Cankarjevega doma Dimitriju Rotovniku poteče 14. oktobra 2014, nova generalna direktorica pa je imenovana za obdobje petih let.

»Po več kot treh desetletjih, ko je CD vodil sedanji generalni direktor Mitja Rotovnik, je po eni strani zagotovilo, da se bo nadaljevalo uspešno delovanje zavoda, po drugi pa s svojo vizijo predstavlja svež programski model, ki odgovarja na izzive današnjega časa,« so ob imenovanju še zapisali na ministrstvu.