V Novem mestu odkrili bogat grob iz bronaste dobe

V zadnjih 29 letih so odkrili 300 grobov iz obdobja pozne bronaste dobe in več kot 700 grobov mlajše železne dobe.

Objavljeno
06. junij 2014 15.48
Kapiteljska njiva
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Novo mesto - Na Kapiteljski njivi v Novem mestu, kjer že skoraj tri desetletja zavarovalno raziskujejo mednarodno uveljavljeno in močno ogroženo prazgodovinsko grobišče, so na polovici letošnjih dvomesečnih raziskav odkrili bogat in relativno dobro ohranjen grob iz pozne bronaste dobe. Letošnja izkopavanja bodo potekala še do prvih julijskih dni.

Arheolog Dolenjskega muzeja in vodja izkopavanj Borut Križ je povedal, da so v grobu, ki ga je pokrivala približno 100-kilogramska kamnita plošča, odkrili več lončenih posod. Tudi dno groba, ki ga arheologi postavljajo v čas med 9. in 8. stoletjem pred našim štetjem, je bilo obloženo s kamnito ploščo, na katero je bilo postavljeno posodje. Kaj vse skriva ta približno tri tisoč let stara najdba, pa bodo odkrili pri njegovem restavriranju v delavnicah Dolenjskega muzeja.

Omenjeni grob uvrščajo v prehodno obdobje med pozno bronasto in starejšo železno dobo oz. v zaključni del obdobja tako imenovane kulture žarnih grobišč, je pojasnil Križ.

Pri letošnjih izkopavanjih, ki so posvečena predvsem iskanju severozahodnega roba navedenega grobišča, so odkrili še dva žarna poznobronasta groba in tri okostne pokope iz starejše železne dobe, na Kapiteljski njivi pa so doslej raziskali skoraj 2000 prazgodovinskih grobov.

V zadnjih 29 letih, odkar tam poteka zavarovalno izkopavanje, so namreč odkrili 300 grobov iz obdobja pozne bronaste dobe, v 43 prazgodovinskih rodovnih gomilah skoraj 1000 grobov iz starejše železne dobe in več kot 700 grobov mlajše železne dobe, kar pomeni, da je življenje na omenjenem območju teklo skozi vse zadnje prazgodovinsko tisočletje.