Večer za obisk muzejev

Vsi muzeji, ki dajo kaj nase bodo danes odprti do polnoči. V marsikaterem so pripravili nepozabne razstave. 

Objavljeno
19. junij 2011 00.26
Milan Vogel, kultura
Milan Vogel, kultura
Tudi slovenski muzeji iščejo svoj prostor pod soncem, zadnjih nekaj let na čedalje bolj populistične načine, med kakršne sodita tudi mednarodni muzejski dan sredi maja in vse bolj uveljavljena poletna muzejska noč, ki je tretjo soboto v juniju.

S prvotne samo ljubljanske »urbane« lokacije se je razširila po vsej Sloveniji. Letos v njej sodeluje že več kot osemdeset muzejev in galerij, ki svoje vsebine ponujajo brez plačila, in težko si je predstavljati muzejsko ali galerijsko hišo, ki kaj da nase, pa bi to noč prespala.

Res je, da se večina muzejev in galerij zateka k najmanj napornemu brezplačnemu odpiranju muzejskih vrat in vodenim ogledom po stalnih ali občasnih razstavah, a tudi to je »nekaj«. Se pa med njimi najdejo taki, ki jim vsakdanja ponudba tudi zaradi njih samih ne zadostuje in tudi zaradi tega iščejo kaj novega in nevsakdanjega.

V marsikateri kulturni ustanovi so se danes zvečer potrudili in pripravili posebne programe za obiskovalce. Poleg Ljubljane v tem dogodku letos sodelujejo še Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Celje, Izola, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Laško, Litija, Jesenice, Maribor, Marezige, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Ptuj, Slovenska Bistrica, Slovenj Gradec, Šentjur, Škocjan, Škofja Loka, Tolmin, Velenje in Žalec.

Ob muzejski noči in stoletnici Pokrajinskega muzeja Koper so tudi v zadnjem predstavili več posebej pripravljenih razstav. Organizirali so vodenje po razstavi Pripovedovanje keramike, s koprskim filatelističnim društvom so odprli filatelistično razstavo in izdali priložnostno znamko ter kuverto, organizirali konservatorsko-restavratorsko delavnico, organizirali vodenje po arheološki zbirki iz prazgodovine in rimskega obdobja, na koncu pa so odprli še stalno zbirko Med Serenissimo, Napoleonom in Habsburžani.

Na razstavah so prvič predstavili eksponate, ki so bili v depojih več kot pol stoletja. Poletna muzejska noč je bila v Ljubljani prvič izvedena leta 2003. Prireditev, ki je nastala na pobudo Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC), se je uveljavila in postala tradicionalna. Letos bo potekala že osmič. Projekt, ki ga organizirata Skupnost muzejev Slovenije in MGLC, je bil že od začetka zasnovan tako, da predstavlja ustanove in njihove vsebine kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Povprečno Poletna muzejska noč pritegne od 15.000 do 20.000 obiskovalcev.