Za Društvo Marka Breclja manj občinskih sredstev

Koprska občina za Društvo prijateljev zmernega napredka letos namenja manj denarja.

Objavljeno
19. junij 2012 20.29
Koper - V koprskem Društvu prijateljev zmernega napredka (DPZN) opozarjajo na zmanjšanje prejemkov, ki jih bodo za organizacijo mladinskih, socialnih in kulturnih projektov letos deležni od koprske občine. Ti letos dosegajo le dobro četrtino v primerjavi z 67.000 evri, kolikor so jih od občine prejeli leta 2010, poudarja predsednik društva Marko Brecelj.

Mestna občina Koper je »prvo nezaupnico« društvu izrekla lani jeseni, ko mu je s sklepom odrekla 14.000 evrov, ki bi jih društvo prejelo za opravljanje svoje redne dejavnosti, je na novinarski konferenci dejal Brecelj, poroča STA.

Poletni Koperground festival, za katerega je prejšnja leta občina namenila 25.000 evrov, bo letos deležen 10.000 evrov občinske podpore, še 10.000 evrov pa bodo prejeli za izvajanje kulturnih in mladinskih projektov. Odločbo glede sofinanciranja socialnega programa, ki ga izvaja društvo Kam, še pričakujejo.

Zmanjšanje iz lanskih 53.000 evrov na letošnjih 20.000 ni v krivulji zmanjševanja občinskega proračuna, niti ni pri tem več mogoče govoriti o kakršnikoli solidarnostni interpretaciji, je opozoril Brecelj. Sklepi, s katerimi občina društvu zmanjšuje financiranje, društvo po njegovem vračajo 22 let nazaj oziroma na začetek delovanja. »Če nas hočejo vreči iz centra mesta, nam morajo ponovno uvesti najemnino, samo z zmanjšanjem sredstev ne bo šlo,« je izpostavil.

Na sklepe se bodo pritožili, kot odgovor na zmanjšanje financiranja pa je Brecelj napovedal nepreklicno podaljšanje kolenovanja, ki ga sicer od prve nezaupnice lani novembra izvaja pred prostori Mestne občine Koper.

Kolenovanje, ki ga ne glede na morebitne prihodnje odločitve občine o pritožbah podaljšuje do konca leta, bo še stopnjeval, in sicer ga ne bo izvajal le na kolenih, pač pa tudi na komolcih. Razmišljajo tudi o ustanovitvi Društva odraslih prijateljev zmernega napredka Koperground z letno članarino 30 evrov, s čimer bi po Breceljevem mnenju dosegli osamosvojitev od financiranja občine.

Kot je Brecelj še dejal na novinarski konferenci, poimenovani Brez divjih češenj in travniških rož, prihajajo za DPZN težki časi, vendar ima društvo perspektivo. Mi bomo še naprej prinašali divje češnje in travniške rože, za koprsko občino pa prihaja le še globlji mrk, je dejal.

V občini po njegovem tako ni civilnega dialoga o pomembnih nevladnih zadevah, ljudje so prestrašeni, apatični ali podkupljeni, nevladne organizacije razcepljene, prostor Mestne občine Koper pa je postal poligon Pilota demokracije z orodji Tipkalni orkester Občinski svet, monolit poslušnikov in poslušnic Občinska uprava, Javni zavod za šport in občinsko trobilo MOK. »Dobro gospodariti in daljnovidno ukrepati enemu človeku, ki se je obdal s poklekami, ni mogoče! Ni v krizi samo DPZN; v krizi je predvsem MOK,« je spomnil Brecelj.