Za Društvo Marka Breclja manj občinskih sredstev

Koprska občina za Društvo prijateljev zmernega napredka letos namenja manj denarja.

tor, 19.06.2012, 21:00

Koper - V koprskem Društvu prijateljev zmernega napredka (DPZN) opozarjajo na zmanjšanje prejemkov, ki jih bodo za organizacijo mladinskih, socialnih in kulturnih projektov letos deležni od koprske občine. Ti letos dosegajo le dobro četrtino v primerjavi z 67.000 evri, kolikor so jih od občine prejeli leta 2010, poudarja predsednik društva Marko Brecelj.

Mestna občina Koper je »prvo nezaupnico« društvu izrekla lani jeseni, ko mu je s sklepom odrekla 14.000 evrov, ki bi jih društvo prejelo za opravljanje svoje redne dejavnosti, je na novinarski konferenci dejal Brecelj, poroča STA.

Poletni Koperground festival, za katerega je prejšnja leta občina namenila 25.000 evrov, bo letos deležen 10.000 evrov občinske podpore, še 10.000 evrov pa bodo prejeli za izvajanje kulturnih in mladinskih projektov. Odločbo glede sofinanciranja socialnega programa, ki ga izvaja društvo Kam, še pričakujejo.

Zmanjšanje iz lanskih 53.000 evrov na letošnjih 20.000 ni v krivulji zmanjševanja občinskega proračuna, niti ni pri tem več mogoče govoriti o kakršnikoli solidarnostni interpretaciji, je opozoril Brecelj. Sklepi, s katerimi občina društvu zmanjšuje financiranje, društvo po njegovem vračajo 22 let nazaj oziroma na začetek delovanja. »Če nas hočejo vreči iz centra mesta, nam morajo ponovno uvesti najemnino, samo z zmanjšanjem sredstev ne bo šlo,« je izpostavil.

Na sklepe se bodo pritožili, kot odgovor na zmanjšanje financiranja pa je Brecelj napovedal nepreklicno podaljšanje kolenovanja, ki ga sicer od prve nezaupnice lani novembra izvaja pred prostori Mestne občine Koper.

Kolenovanje, ki ga ne glede na morebitne prihodnje odločitve občine o pritožbah podaljšuje do konca leta, bo še stopnjeval, in sicer ga ne bo izvajal le na kolenih, pač pa tudi na komolcih. Razmišljajo tudi o ustanovitvi Društva odraslih prijateljev zmernega napredka Koperground z letno članarino 30 evrov, s čimer bi po Breceljevem mnenju dosegli osamosvojitev od financiranja občine.

Kot je Brecelj še dejal na novinarski konferenci, poimenovani Brez divjih češenj in travniških rož, prihajajo za DPZN težki časi, vendar ima društvo perspektivo. Mi bomo še naprej prinašali divje češnje in travniške rože, za koprsko občino pa prihaja le še globlji mrk, je dejal.

V občini po njegovem tako ni civilnega dialoga o pomembnih nevladnih zadevah, ljudje so prestrašeni, apatični ali podkupljeni, nevladne organizacije razcepljene, prostor Mestne občine Koper pa je postal poligon Pilota demokracije z orodji Tipkalni orkester Občinski svet, monolit poslušnikov in poslušnic Občinska uprava, Javni zavod za šport in občinsko trobilo MOK. »Dobro gospodariti in daljnovidno ukrepati enemu človeku, ki se je obdal s poklekami, ni mogoče! Ni v krizi samo DPZN; v krizi je predvsem MOK,« je spomnil Brecelj.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se