Začenjajo se dnevi evropskih pokopališč

Ljubljanske Žale bo znova mogoče spoznati s profesionalnim vodnikom ali pa s pomočjo pametnih telefonov in tablic.

Objavljeno
26. maj 2014 13.33
mpi_Zale
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Na ljubljanskih Žalah tudi ob letošnjih dnevih dediščine evropskih pokopališč, ki se začenjajo danes in bodo potekali do 1. junija, vabijo obiskovalce na brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča. Vodenj se lahko udeležijo s profesionalnim vodnikom ali pa s pomočjo pametnih telefonov in tablic preizkusijo brezplačni mobilni vodič ARtour.

Brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti in razstave bodo v tem tednu potekali po več evropskih mestih in državah. Dneve dediščine evropskih pokopališč pripravlja Združenje kulturno pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), katerega ustanovna članica je bila Mestna občina Ljubljana in v katerem aktivno sodeluje podjetje Žale.

Na Žalah si bo mogoče ogledati kulturno, zgodovinsko in umetnostno dediščino pokopališča. Vodnik bo obiskovalce pričakal pred upravno stavbo ob 10. in 17. uri ter jim predstavil znamenito Plečnikovo delo, grobove znanih Slovencev in druge pomembnejše dele pokopališča Žale.

Lani so ob dnevih dediščine evropskih pokopališč obiskovalcem predstavili brezplačna mobilna vodiča ARtour po pokopališču: mobilni vodič Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih in mobilni vodič Park miru – pokopališče Žale.

Letos so mobilni vodič Park miru – pokopališče Žale nadgradili s tremi novimi tematskimi sklopi. V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev so ustvarili tematski sklop Pisatelji in pesniki, ki bo obiskovalce popeljal do grobov največjih slovenskih pisateljev in pesnikov. V sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije pa je nastal tematski sklop Igralci, ki bo obiskovalce popeljal do grobov največjih slovenskih igralcev. Tretji tematski sklop pa so vojna grobišča.

Novi tematski sklopi bodo začeli delovati danes. Aplikacijo lahko obiskovalci namestijo na strani Google play ali spletni strani aplikacije ARtour, ta bo prek navigacijske naprave (GPS) v pametnem telefonu ugotovila, kje se nahajajo in jim ponudila ustrezno vsebino. Prikazala bo zemljevid, vse točke in še posebno točke v njihovi bližini. Ob vsaki točki se bo samodejno prikazala informacija – fotografija in besedilo, so sporočili z Žal.

ASCE je bilo ustanovljeno leta 2001. Namen združenja je ozaveščanje o pomenu kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine pokopališč ter izmenjava izkušenj na področju ohranjanja in promocije pokopališč. Eden izmed projektov, s katerim si ASCE prizadeva pokopališča približati Evropejcem, so prav enotedenski dnevi dediščine evropskih pokopališč.