Zgodovinska eStoria odslej tudi v Sloveniji

Italijanski množični festival zgodovine, ki se začenja danes, prvič tudi tostran meje.

Objavljeno
22. maj 2014 13.56
Posodobljeno
22. maj 2014 18.00
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Že deseto leto zapored v Gorici poteka zgodovinski festival eStoria, namenjen ljubiteljem zgodovine in strokovnjakom z vsega sveta. Letos bodo nekatere dogodke izvedli tudi na slovenski strani, saj organizatorje druži skupna tema – obletnica začetka 1. svetovne vojne.

Pod naslovom Strelski jarki je zbran niz dogodkov, s katerimi si pobudniki prizadevajo postaviti zgodovino kot iztočnico za dialog ter mesto Gorica kot osrednji kraj za srečevanja. Organizatorji v Gorici v štirih dneh pripravljajo več kot 100 različnih dogodkov – posvetov, predstavitev, pogovorov, razstav, projekcij filmov in strokovnih delavnic.

Festival se začenja danes in bo potekal do nedelje, poleg strokovnih vsebin pa prinaša tudi koncerte, mednarodni turistični sejem ter druge družabne dogodke.

Organizatorjem so se letos pridružili tudi Slovenci; Fundacija poti miru skupaj s Kulturnim društvom eStoria pripravlja nocojšnji koncert na Sveti gori, slovenska vodenja na zgodovinskem avtobusu eStoriabus, na katerih bodo udeleženci spoznavali ključne kraje prve svetovne vojne.

»Ogledali si bomo obeležja bitk in dogodkov, ki so se neizbrisno zapisali v naš kolektivni spomin, pri čemer nam bodo zgodovinarji predstavili podrobnosti in zgodbe posameznih krajev ter nam razkrili vrsto nerazkritih dejstev. Letošnji program se bo zaključil s posebnim dogodkom, posvečenim krajem, ki jih je Ernest Hemingway navajal v svojem romanu Zbogom orožje,« je na nedavni novinarski konferenci v Novi Gorici povedal pobudnik festivala Adriano Ossole.

»Ta festival pomeni tudi za Fundacijo poti miru nek zanimiv izziv in predvsem zgled, kaj vse bi lahko organizirali tudi na naši strani. Seveda pa je boljša skupna organizacija, saj bi bilo nesmiselno, da bi vsak pripravljal svoj dogodek,« je povedala Maša Klavora iz Fundacije poti miru. Pomembno je poudariti skupni teritorij in dejstvo, da se bodo dogodki prvič pripravljali v skupni organizaciji, je dodal Tadej Koren iz Fundacije poti miru.

»Te stvari počnemo zato, da bi bila v prihodnje teritorij, zgodovina predstavljena kot enotna. Ob tem pa vsi vemo, da je italijansko spominjanje 1. svetovne vojne drugačno od tega na slovenski strani. Italija je bila po 1. svetovni vojni na strani zmagovalk, zato je njeno spominjanje drugačno od slovenskega,« je še poudaril Koren.

Festival, ki se ga vsako leto udeleži več kot 10.000 obiskovalcev, je prerasel lokalne meje. Tudi v prihodnje naj bi ga vsaj del pripravili na slovenski strani.