Deloskop izpostavlja: Zbor Mihail Ivanovič Glinka znova v Sloveniji

Ljubljana, Slovenska filharmonija, v sredo, 23. 7., ob 20. uri. Ptuj, dvorišče Minoritskega samostana, v četrtek 24. 7., ob 20.30. Kranjska Gora, dvorana Vitranc, v soboto, 26. 7., ob 20.30. Koncert

Objavljeno
22. julij 2014 13.19
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

Na Ljubljana Festival se po lanskem gostovanju vrača sloviti ruski Zbor Mihail Ivanovič Glinka Državne akademske kapele iz Sankt Peterburga, ki se ponaša z dolgo in spoštovanja vredno zgodovino.

Njegov začetek sega v 15. stoletje, v Zbor diakonov, ki ga je leta 1479 ustanovil moskovski veliki knez (in pozneje car) Ivan III. Ansambel je do 18. stoletja ostal v Moskvi, nato pa se je skupaj s Petrom Velikim preselil v Sankt Peterburg. Leta 1703 so ga preimenovali v dvorni zbor oziroma carsko kapelo, v Sankt Peterburgu pa domuje še danes.

V sodobnem času je zbor nov umetniški vzpon doživel pod vodstvoma dirigenta Jevgenija Mravinskega in njegovega naslednika Vladislava Černušenka, ki vodi zbor od leta 1974 in je z njim posnel vrsto ruskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih del, med njimi tudi v milijonski nakladi razprodano ploščo z Liturgijo sv. Janeza Zlatousta P. I. Čajkovskega.

Tudi na koncertih po Sloveniji bo zbor nastopil pod vodstvom Černušenka. Na nocojšnjem koncertu ob 20. uri v Slovenski filharmoniji bodo izvedli zborovsko simfonijo Zvonjenje za soliste, pripovedovalca, zbor, oboo in tolkala Valerija Gavrilina, pri izvedbi pa se jim bo pridružil Slovenski tolkalni projekt Stop (Franci Krevh, Barbara Kresnik, Matevž Bajde).

Jutri zvečer (24. 7.) na Ptuju in v soboto (26. 7.) v Kranjski Gori bo zbor izvedel izbor iz ruske pravoslavne glasbe in priredbe ruskih ljudskih pesmi.