Deloskop napoveduje: 43. teden slovenske drame  

Prešernovo gledališče Kranj, od 27. marca do 8. aprila. Slovesno odprtje v sredo, 27. 3., ob 20. uri.

Objavljeno
21. marec 2013 14.11
Posodobljeno
22. marec 2013 08.00
M. H., Slovensko dopisništvo
M. H., Slovensko dopisništvo

Na svetovni dan gledališča 27. marca se bodo v Prešernovem gledališču Kranj začeli tradicionalni praznični dnevi slovenske dramatike in gledališča. Letos bo po izboru Amelie Kraigher sodelovalo osem predstav v tekmovalnem in pet v spremljevalnem programu.


»Če se je še lani večina predstav tekmovalnega programa ukvarjala s slovensko kulturno, družbeno in politično zgodovino, se je fokus v zadnjem letu preusmeril. V ospredju letošnjega programa je dovolj odločno stopil družbeni sedanjik,« je navedla selektorica in poudarila, da se v vseh izbranih delih zrcali socialna in kulturna kritika družbe.

V tekmovalnem programu se bodo za Šeligovo nagrado pod budnim očesom žirije (Tatjana Ažman, Tanja Lesničar Pučko in Igor Ružić) za najboljšo uprizoritev festivala potegovale predstave: Veliki briljantni valček, Kapelj in Semenič v sestavljanju, Ples v dežju, Shocking Shopping, Vaje za tesnobo, Rokovnjači, Herman Schwarz in Veronika Wald ter Potohodec.


Do 8. aprila si bo mogoče ogledati še šest predstav iz tujine, organizatorji pa napovedujejo tudi pester dodatni program. Na sklepni slovesnosti 8. aprila bodo poleg Šeligove nagrade podelili še nagrado Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, nagrado za mladega dramatika, Grün-Filipičevo priznanje in nagrado občinstva, ogledati pa si bo mogoče predstavo Draga Duša, v kateri nastopata izjemni igralki Štefka Drolc in Iva Zupančič.