Deloskop napoveduje: Christin Lahr

Ljubljana – Aksioma, zavod za sodobne umetnosti, odprtje v sredo, 19. 9., ob 19. uri (do 5. 10.). Razstava.

mm
pet, 14.09.2012, 09:00
Več o prireditvah v naslednjem tednu preberite vsak petek v časniku Delo v

TEDENSKEM DELOSKOPUChristin Lahr s homeopatskimi odmerki sodeluje v boju proti vse večjemu javnemu dolgu.

Od 31. maja 2009 nemškemu zveznemu ministrstvu za finance nakazuje po cent na dan ter v polje »namen plačila« vsakič vpiše novih 108 znakov iz Marxovega Kapitala. Prenos 15.709 centov in 1.696.500 znakov bo trajal približno 43 let. Državni dolg z dne 31. 5. 2009 v višini 1.746.599.197.210 evrov bo pokrit v tristo letih.

Njeno delo, ki bo na ogled v galeriji, nosi naslov Macht Geschenke: Das Kapital, kar je besedna igra, saj Macht Geschenke lahko pomeni 'ustvarjaj darove' ali 'darila moči' oziroma 'močna darila'.

Njeno delo z gesto dajanja deluje proti vladajoči politični ekonomiji in nesmiselnemu, ponižujočemu birokratizmu, njene dnevne mikrodonacije pa vsak dan spremenijo državno bilanco. Med razstavo avtorica vsakodnevni projekt nadaljuje za kapitalsko mizo, zaseda direktorski stol in razgalja birokratske strukture.

Projekt je prejel posebno nagrado (Award of Distinction) na festivalu Ars Electronica 2011.

Christin Lahr (1965, München) živi in dela kot umetnica, kuratorka in profesorica medijske umetnosti v Berlinu in Leipzigu.

 

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se