Deloskop napoveduje: Dia Diasso Diasspora

Ljubljana – Cankarjev dom, v sredo, 27. 3., in četrtek, 28. 3., ob 20. uri. Plesno-glasbena predstava.

Objavljeno
21. marec 2013 16.01
Posodobljeno
23. marec 2013 08.00
V. U., Deloskop
V. U., Deloskop

 

Plesalka in koreografinja Maša Kagao Knez, ob tem tudi plesna pedagoginja ter vodja in soustanoviteljica KUD Baobab, v katerem se osredotoča na zahodnoafriško kulturo in njeno povezovanje s sodobnim plesom, glasbo in gledališčem, bo Linhartovo dvorano CD zasedla s predstavo Dia Diasso Diasspora, prepletom glasbenega in plesnega izraza, pri kateri bo vsak izmed sovpletenih ustvarjalcev izšel iz osebnih zgodb in izkušenj.

Izza predstave je pisana mednarodna zasedba ljudi, ki jih povezuje podatek, da so tako kot Kagao Knezova, ki je rojena v Ljubljani (šolala se je na pariški šoli Georgesa Momboya za tradicionalni in sodobni afriški ples), povezani z Afriko ter v svojem delu črpajo iz tamkajšnjih kultur.

Kako razumeti naslov predstave? Dia v zahodnoafriškem jeziku malinke pomeni blagostanje, diasso dober dom, medtem ko se diasspora nanaša na stanje večne razdvojenosti med domovinama staršev.
Premiera predstave bo osrednje dejanje mednarodnega festivala afriške kulture Baofest 2013.

Kulturno-umetniško društvo Baobab in Cankarjev dom. Vodja: Maša Kagao Knez. Plesalci in soustvarjalci koreografije: Dalanda Diallo, Jeanne Kondé, Soizic Muguet, Malin Wiskari, Daudet Grazaï, Maša Kagao Knez. Avtorji in izvajalci glasbe v živo: Irena Yebuah Tiran, Thomas Guei, Leticia Slapnik Yebuah, Kandia Kouyaté, Issiaka Sanou. Avtorska glasba: Damir Mazrek. Dramaturgija: Andreja Kopač.