Deloskop napoveduje: Don Giovanni

Maribor, SNG Maribor, premiera v petek, 8. 3., ob 19.30. Opera.

Objavljeno
28. februar 2013 16.55
P. R., kultura
P. R., kultura


Mariborska opera nadaljuje sezono z uprizoritvijo dela Wolf­ganga Amadeusa Mozarta Don Giovanni. To bo šele druga uprizoritev te opere v Mariboru, edina dosedanja izvedba je bila v sezoni 1962/1963. Za dirigentskim pultom bo David T. Heusel, ki je med drugim pred dvema letoma v Mariboru že dirigiral opero La bohème, režijo pa je prevzel eminenten francoski režiser Paul-Émile Fourny.

Čudovite dogodivščine Don Giovannija so posledica skupne domišljije, vsi veliki uporniki so se rodili stran od tradicije in resničnih dejstev, je dejal režiser Paul-Émile Fourny o Mozartu in Don Giovanniju. Po njegovem mnenju je bila zgodba o Don Giovanniju podlaga za mnogo iger ter opernih libretov, toda nedvomno je Mozartov navdih spodbudil Da Ponteja, da je napisal delo, ki se od takratnih konceptov opere buffe in opere serie loči v dramski strukturi in vsebini. Morda predstavlja celo nov žanr, ki bi ga lahko imenovali prva romantična opera.

Za dirigentskim pultom bo David T. Heusel, ki od leta 1998  dela kot svobodni dirigent po Evropi, Severni Ameriki in Aziji.
To ne bo njegovo prvo sodelovanje s slovenskimi glasbeniki, saj je do zdaj izvedel operni gala koncert s Sabino Cvilak, Luco Salsijem in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. V SNG Maribor je pred dvema letoma dirigiral opero La bohème, tukaj je še snemanje italijanskih opernih arij s Sabino Cvilak in Slovensko filharmonijo.


Med solisti bodo nastopili srbski basbaritonist David Bižić (Don Giovanni), ruski basist Jurij Kisin ter sopranistka Isabelle Cals. Scenograf projekta je Poppi Ranchetti, kostumografinja Giovanna Fiorentini, oblikovalec luči pa Pascal Merat.