Deloskop napoveduje: Endangered Blood

Ljubljana – Klub CD, v torek, 5. 3., ob 20. uri. Koncert. Cankarjevi torki.

Objavljeno
28. februar 2013 15.40
S. G. Deloskop
S. G. Deloskop

Zasedba: Chris Speed (tenorski saksofon, klarinet), Oscar Noriega (altovski saksofon, basovski klarinet), Michael Formanek (kontrabas), Jim Black (bobni).


Gost prvega marčevskega koncerta cikla klubskih koncertov Cankarjevi torki bo newyorški novojazzovski kvartet Endangered Blood. Skupina deluje od leta 2008 in se je prvotno imenovala The Benefit Band, saj so se glasbeniki v tej postavi prvič zbrali leta 2008 ob dobrodelnem koncertu in zbiranju finančnih sredstev za prijatelja glasbenika Andrewa D'Angela, obolelega za rakom.

Vodji zasedbe sta Chris Speed in Jim Black. Speed je eden pomembnejših saksofonistov in klarinetistov svoje generacije, na newyorški glasbeni sceni je dejaven v improvizaciji, jazzu in novi glasbi, med drugim je sodeloval z Johnom Zornom in Devom Kingom. Bobnar Black je leta 2000 objavil odlično sprejet prvenec AlasNoAxis (založba Winter & Winter), nastopa po svetu, snema in poučuje.

Člana zasedbe sta še pihalec Oscar Noriega, ki trenutno sodeluje s Timom Bernom in Gerryjem Hemingwayem ter je sovodja zasedbe Banda Sinaloense de los Muertos, in kontrabasist Michael Formanek z več kot tri desetletja dolgo kariero. Kvartet je leta 2011 objavil istoimenski prvenec Endangered Blood, na katerem je posnel kreativno jazzovsko godbo, v kateri združuje številne vplive, od vzhodnoevropske glasbe do alternativnega rocka.