Deloskop napoveduje: Jevgenij Onjegin

SNG Maribor, premiera­ opere v petek, 24. 5., ob 19.30.

 

Objavljeno
16. maj 2013 21.14
P. R., kultura
P. R., kultura

Mariborska Opera končuje letošnjo sezono z lirično opero­ Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega. Za dirigentskim pultom bo direktor mariborske Opere Benjamin Pionnier, režijo pa je prevzel Ivan Popovski.

Makedonski režiser je začel svojo pot opernega režiserja prav s to opero, ki jo je leta 1997 uprizoril v francoskem Lillu. Sicer pa je znan predvsem po številnih režijah del iz ruske glasbene literature, med odmevne projekte sodi režija opere Vojna in mir Sergeja Prokofjeva v moskovskem Bolšoj teatru, pri katerem je sodeloval s slavnim dirigentom Mstislavom Rostropovičem.

Za svoje ustvarjalno delo je prejel številne nagrade, med drugim ga je predsednik Ruske federacije Dmitrij Medvedjev leta 2009 odlikoval s Puškinovim redom za posebne zasluge in promocijo ruskega jezika in kulture, leto kasneje pa je v ruski prestolnici prejel tudi prestižno nagrado zlati vitez.

Jevgenij Onjegin je značilen primer liričnih oper, ki se v smislu jezikovne forme in literarne estetike tesno navezuje na izvirnik Aleksandra Puškina, pri tem pa se poleg ohranjene poetične komponente polno izrazi tudi dramatična glasba Čajkovskega, ki je s to opero ustvaril svojo prvo večjo mojstrovino.

Zgodba opere se nanaša na brezciljno in letargično življenje sebičnega in samozadostnega »junaka«, ki kasneje v življenju obžaluje svojo blazirano zavrnitev ljubezni mlade ženske in se v usodnem dvoboju spopade z najboljšim prijateljem.

Opera je bila prvič izvedena v Moskvi leta 1879, v tokratni mariborski postavitvi pa bodo med drugimi nastopili Sabina Cvilak kot Tatjana in Konstantin Šušakov, sicer solist moskovskega gledališča Bolšoj, kot Jevgenij Onjegin, Nuška Drašček Rojko, Martin Sušnik, Valentin Pivovarov, Dada Kladenik, Irena Petkova, Dušan Topolovec in Alfonz Kodrič. Scenografija je delo Marka Japlja, kostumografka je Suzana Rengeo, koreograf in asistent režije pa ­Aleksej Molostov.