Deloskop napoveduje: Jiří Slíva

Galerija avla NLB, Ljubljana. Odprtje v četrtek, 21. 3., ob 20. uri (do 9. 5.).

Objavljeno
18. marec 2013 15.58
Posodobljeno
19. marec 2013 08.00
V. U., Deloskop
V. U., Deloskop

Serijo Emzinovih razstav v vhodni avli centralne poslovalnice NLB bo nadaljeval Jiří Slíva (1947), Pražan s poreklom v Plznu in dolgo mednarodno prodorno kilometrino na področju ilustracij, ki pa se jim je povsem posvetil dokaj pozno, konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, kar je bilo po študiju ekonomije in osemletnem stažu na delovnem mestu sociologa.

Zdaj ima za seboj izide deseterice knjižnih naslovov svojih karikatur, ki so izšli na Češkem, v Nemčiji, Švici, Franciji in ZDA, objave njegovih risb pa so razpršene med več kot 150 knjig ter časopisje in druge mednarodne publikacije.

Njegova ljubljanska razstava bo postregla s trojico tematskih sklopov, pri čemer bo prisotna tudi Trojica, pisana z veliko in opremljena s pridevnikom sveta.

Napovedujejo jo celo kot svojevrsten leitmotiv razstave, sicer pa se bodo omenjeni trije segmenti izbora sukali okrog znamenitih ljudi iz sveta kulture in znanosti, vizualizacij jazza in njegovih protagonistov (Slíva je med drugim kitarist v glasbeni skupini Grafičanka, sestavljeni iz grafičnih oblikovalcev) ter podob kavarn in dogajanja v njih.