Deloskop napoveduje: Macy Gray

Vokalistka z raskavo žametnim glasom bo na festivalu Lent izvedla skladbe z najnovejšega albuma Covered.

Objavljeno
29. junij 2012 17.00
Posodobljeno
02. julij 2012 09.00
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop

Vokalistka, avtorica in producentka Macy Gray se po letu 2009, ko je nastopila v ljubljanskih Križankah, vrača v Slovenijo. Tokrat prihaja v Maribor, kjer bo na 20. Festivalu Lent s spremljevalno skupino izvedla skladbe z najnovejšega albuma Covered.

Njen povsem edinstveni, raskavo žametni vokal in svojstveni občutek za ritem in blues ter soul že vrsto let privlačita poslušalstvo različnih generacij. V glasbenem izrazu združuje rhythm'n'blues, soul, jazz, hip hop, funk in pop glasbo.

Macy Gray, rojena kot Natalie McIntyre leta 1967 v Cantonu (Ohio), se je za glasbeno pot odločila šele med študijem klavirja na Glasbeni akademiji v Los Angelesu, prvi album pa posnela pri dvaintridesetih letih. Poleg pevske je ustvarila tudi igralsko kariero. V filmih je največkrat igrala sebe, med drugim je nastopila v filmih Dan za trening in Okoli sveta v osemdesetih dneh.

V uspešni glasbeni karieri, ki jo je začela na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, je prodala več kot petnajst milijonov plošč, petkrat je bila nominirana za grammyja, ki ga je prejela leta 2001 za najboljšo vokalistko, prejela je tudi številne druge laskave nazive, kot je nagrada MTV za najboljšo novo glasbenico.

Največji prodor na mednarodno glasbeno prizorišče je doživela s pesmijo I Try, objavljeno na prvencu, studijskem albumu On How Life Is, iz leta 1999, ki je bil prodan v sedemmilijonski nakladi. 
S to pesmijo se je zavihtela na prva mesta svetovnih glasbenih lestvic in jo še danes redno predvajajo na številnih radijskih postajah.

V naslednjih letih je nanizala še štiri studijske albume – The Id, The Trouble With Being Myself, Big in The Sellout, s katerimi je potrdila in nadaljevala zvezdniško vokalno pot, na kateri je sodelovala s Carlosom Santano, Femijem Kutijem, Zuccherom, Natalie Cole, Fergie, Justinom Timberlakom, Fatboyem Slimom in drugimi.

Na mariborski Festival Lent bo prišla s spremljevalno zasedbo – vokalistko Shemiko Secrest, kitaristom Martinom Estrado, klaviaturistom Jeffreyjem Bluesteinom, basistom Michaelom Torresom, tolkalko in vokalistko Marino Bambino ter bobnarjem Johnom Holifieldom – in najnovejšim šestim studijskim albumom Covered, ki je izšel marca letos pri založbi 429 Records. Na njem je poleg avtorskih skladb nanizala lastne različice pesmi skupin Eurythmics (Here Comes the Rain Again), Radiohead (Creep), The Toyes (Smoke Two Joints), Metallica (Nothing Else Matters) in drugih.

Seveda bo na glavnem odru na Dravi občinstvo lahko prisluhnilo tudi njenim največjim uspešnicam, med katerimi so I Try, Sweet Baby, Oblivion, Still, Sexual Revolution in Do 
Something. Macy Gray.