Deloskop napoveduje: Nesrečniki

V slovenskih kinematografih od četrtka, 31. 1.

Objavljeno
24. januar 2013 14.58
V. U., Deloskop
V. U., Deloskop

Kdor poje, zlo ne misli, a ni nujno, da pri tem kipi od sreče.

Tudi protagonisti Nesrečnikov, klasike Victorja Hugoja iz leta 1862 in enega najdaljših romanov v zgodovini literature, znajo ubrano peti. Zatem ko je roman v obliki leta 1980 napisanega muzikala zrušil več rekordov gledanosti, so njegovi junaki svojo zimzeleno bedo preselili še na filmska platna.

Od prihodnjega četrtka tudi na slovenska, na katerih bo prav tako dostopna – sploh prva – filmska adaptacija muzikala v režiji Toma Hooperja, v kateri so si kostume – te so baje dolgo načrtno rezali, parali in žgali, zaradi verizma – in izraz pariške bede (od časov ponapoleonske restavracije burbonske monarhije do julijske revolucije in zmage velike buržoazije leta 1830 ter vnovične pariške republikanske vstaje junija dve leti zatem) nadeli igralci Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried in mnogi drugi.

Film z lansko letnico produkcije je trenutno v pričakovanju deljenja oskarjev, nominiran je za osmerico, dosegel pa je že tri zlate globuse.

Za najboljšega igralca ga je dobil Jackman, za najboljšo stransko igralko Hathawayeva, film kot tak pa za najboljši izdelek v kategoriji muzikala ali komedije.

Filmska adaptacija izhaja neposredno iz muzikala, ki sta ga leta 1980 napisala francoska skladatelja Alain Boubilil in Claude-Michel Schönberg.