Deloskop napoveduje: Sóley

Ljubljana – Kino Šiška, Katedrala, v petek, 31. 5., ob 21. uri. Pop koncert.

Objavljeno
24. maj 2013 18.05
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop



Mlada pevka, multinštrumentalistka in skladateljica Sóley velja za novo vzhajajoče ime islandske pop scene, njeno ustvarjanje pa primerjajo z njenima mednarodno prepoznavnima sonarodnjakinjama, post rock skupino Sigur Rós in pevko Björk.

Preden se je Sóley Stefánsdóttir, po glasbeni izobrazbi skladateljica in pianistka, odločila za prvi samostojni projekt, je kot članica skupine Seabear, v kateri poje spremljevalni vokal, nastopala po svetu. Prvi samostojni projekt je izdala leta 2010 na EP plošči Theater Island, na katerem se je predstavila kot vokalistka, pianistka in skladateljica.

Naslednje leto je na albumskem prvencu We Sink (2011), izšel je pri neodvisni islanski založbi Morr Music, objavila trinajst lirično obarvanih avtorskih skladb. Pri isti založbi je maja lani izšel singel Pretty Face, s katerim se je mlada triindvajsetletna islandska izvajalka in ustvarjalka s spremljevalno skupino odpravila na evropsko turnejo. V sklopu turneje se bo ustavila na prvem koncertu v Sloveniji.

Nastopila bo v ljubljanskem Kinu Šiška, kjer bodo z njenim koncertom sklenili majski Indekš turnir, serijo koncertov manj znanih tujih sodobnih (urbanih) glasbenih skupin. Večer pred ljubljanskim nastopom bo koncertirala v milanskem prizorišču Teatro dal Verme, naslednji dan, 1. junija, pa bo gostovala na graškem festivalu Spring.