EPK: paleta novih filmov o Ptuju

Na Ptuju so pripravili filmski kampus pod mentorstvom Želimirja Žilnika.

Objavljeno
06. avgust 2012 13.59
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Na Ptuju nastaja kar 18 kratkih, pretežno dokumentarnih filmov in danes bodo z njimi odprli ptujski filmski teden Kino brez stropa. Filmski kampus pod mentorstvom legendarnega Želimirja Žilnika in drugih mentorjev sta pripravila Društvo zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega in Center interesnih dejavnosti Ptuj.

Na praktično filmsko usposabljanje je na Ptuj prišlo 60 udeležencev iz kar enajstih držav in ves teden so po Ptuju s kamerami snemali gradivo na izbrane teme, zaigrane in naključne prizore, vse pa bodo zmontirali v filme, ki bodo razkrili njihov pogled na mesto in ljudi, poskušali na novo razumeti njihove zadrege in veselja.

»Da nekaj pustimo za seboj, da potem tu tudi nekaj naprej raste,« sta smisel takšnega prizadevanja pojasnila Dženi Rostohar in Tom Gomizelj iz krškega društva. »Pričakujemo lahko posebne umetniške utrinke in tudi presenečenja,« dodaja Mateja Lapuh iz Centra interesnih dejavnosti. Filmski kampus sodi v program EPK 2012, prav tako Cidov Kino brez stropa, ki bo med 6. in 12. avgustom na dvorišču ptujskega gradu omogočil ogled več filmskih biserov.

S filmskim kampusom bo Ptuj poleg dokumentarnih filmov pridobil praktične izkušnje z organiziranjem takšnih ustvarjalnih filmskih srečanj, hkrati pa se v tej delavnici za filmsko prakso kali tudi nekaj njegovih mladih potencialov, ki so jim nekateri že izkušeni filmarji iz tujine in predvsem odlični mentorji, pripravljeni razkriti skrivnosti takšnega ustvarjanja.