EPK, prvi izziv kulturnega centra na Dunaju

Vodja centra je Ana Novak: »Radi bi še širše odprli okno sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo«.

Objavljeno
18. januar 2012 11.36
Urban Červek, zunanja politika
Urban Červek, zunanja politika
Leto Maribora kot evropske prestolnice kulture je spodbudilo uradno odprtje prvega slovenskega kulturnega centra 
v tujini – na Dunaju delujočega centra SKICA (Slowenisches Kulturinformationszentrum). Ta naj bi med drugim ­program EPK približal dunajskemu občinstvu.

Približno 130 ljudi iz avstrijskih in slovenskih kulturnih in diplomatskih krogov se je včeraj udeležilo slovesnega odprtja centra v prostorih eminentnega dunajskega Prirodoslovnega muzeja; Slovenski kulturni in informacijski center SKICA bo sicer deloval 
v bolj domačem okolju slovenskega doma Korotan. Dodaten motiv za obiskovalce je bila gotovo mariborska EPK, katere program so včeraj predstavili njegovi vodje 
z Mitjo Čandrom na čelu.

»Radi bi še širše odprli okno sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo, pospešiti si želimo pretok idej in kreativnosti,« je povedala vodja centra SKICA Ana Novak (intervju z njo bomo objavili v prihodnjih dneh na strani Kulture). V začetku jim bo gotovo največji izziv program EPK približati občinstvu na Dunaju, ki je slabe tri ure vožnje oddaljen od Maribora, je dodala.

Sicer je to ambiciozen projekt treh ministrstev – za zunanje zadeve, za kulturo ter za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, deluje pa kot dislocirana enota našega dunajskega veleposlaništva. Ena njegovih dejavnosti bo gostovanje slovenskih kulturnih ustvarjalcev in znanstvenikov na Dunaju; prav sodelovanje z znanstveno sfero je posebnost centra, zelo zanimiva tudi za tujce, pravi Ana Novak. Zaradi tega si SKICA želi biti model, po katerem se bodo v prihodnje zgledovali podobni slovenski centri v drugih prestolnicah po svetu, kjer ima ministrstvo za kulturo svoja stanovanja.

Bistvo delovanja centra bo mreženje med različnimi kulturnimi in znanstvenimi institucijami 
v Sloveniji in Avstriji. Da bi stopili iz relativno ozkega kroga s Slovenijo povezanih Dunajčanov, bodo pri vseh projektih spodbujali sodelovanje s tamkajšnjimi institucijami; program se februarja začenja z literarnim večerom v osrednji dunajski knjižnici, odprtjem fotografske razstave v likovni galeriji, sledila bo serija strokovnih razprav, predstavili se bodo slovenski dizajnerji.