Nova literarna nagrada kritiško sito

Nagrado bodo prvič podelili 19. junija ob odprtju regionalnega knjižnega sejma Mariber, ki bo letos potekal prvič.

Objavljeno
05. junij 2012 22.15
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Pod okriljem Društva slovenskih literarnih kritikov je nastala nova nagrada za literaturo - kritiško sito. V sodelovanju z regionalnim knjižnim sejmom Mariber, ki bo letos potekal prvič, in programskim sklopom Evropske prestolnice kulture (EPK) v Mariboru Življenje na dotik, jo bo podelil forum 14 literarnih kritikov.

Kot je poudaril predsednik društva literarnih kritikov Urban Vovk, ideja o nagradi literarnih kritikov ni nova, so pa nekaj let iskali možnost, kako bi jo uresničili. Upravni odbor je nato izbral preko 30 kritiških imen, ki so bila v zadnjem letu najaktivnejša. Pri izboru so bili pozorni, da so k sodelovanju povabili tako predstavnike različnih generacij kot provenienc. Odzvala se jih je slaba polovica, poroča STA.

Kritiška imena, ki bodo odločila o dobitniku nagrade so, Matej Bogataj, Ignacija Jarc Fridl, Tina Kozin, Mojca Pišek, Goran Dekleva, Ana Geršak, Iva Kosmos, Gabriela Babnik, Tina Vrščaj, Blaž Zabel, Aljoša Harlamov, Peter Petkovšek in Maša Pfeifer. Izbirajo med celotno slovensko knjižno produkcijo minulega leta in sicer ne glede na žanr ali zvrst posamezne knjige, kar je po Vovkovih besedah posebnost nagrade. Slednja lahko predstavlja tudi korekcijo že podeljenih nagrad na področju literature. Ker je glasovanje anonimno, lahko po Vovkovih besedah vsak odda svoj glas neobremenjeno.

Po prvem krogu glasovanja je nominiranih sedem knjig šestih avtorjev. To so zbirka zgodb Iz zemlje in sanj Marka Sosiča, pesniška zbirka Barbare Korun Pridem takoj, zbirka zgodb Temna snov Mojce Kumerdej, roman Koliko si moja Andreja E. Skubica, pesniški zbirki Modra obleka in Roke v dežju Miklavža Komelja in pesniška zbirka Najboljši so padli Katje Perat.

Nagrado bodo prvič podelili 19. junija ob odprtju regionalnega knjižnega sejma Mariber. Avtor nagrajene knjige leta po izboru foruma bo ob priznanju prejel 4000 evrov, ki jih bo prispeval programski sklop EPK Življenje na dotik.

Po besedah vodje projekta Mariber Zdravka Duše so sejem v Mariboru, ki prav tako sodi pod EPK, zastavili z namenom, da se ta ne le nadaljuje tudi prihodnje leto, ampak da postane pomembno srečanje založnikov iz regije. Nagrado vidijo kot pomemben sestavni del sejma, ki s tem dobi tudi dodatno težo. Ob tem je izrazil upanje, da bodo nagradi kritikov prihodnje leto lahko dodali še kakšno novo.