Prvi teden EPK: reflektorji zdaj usmerjeni v Guimarães

 Spektakelske predstave so v Mariboru nadomestile manj atraktivne, toda za mesto bolj pomembne vsebine.

Objavljeno
19. januar 2012 11.05
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Po otvoritveni slovesnosti in premieri opere Črne maske se je mariborski kulturni utrip spet približal ustaljenim amplitudam. Tuji novinarji so se poslovili ali se odpravili v portugalski Guimarães, kjer bo otvoritvena slovesnost EPK v soboto. Manj glamurozna prizorišča se odpirajo tako rekoč dnevno, kar je vitalnega pomena.

Literatura je eno od področij, ki je 
v mestu izrazito podhranjeno, pa naj je to obseg založništva (nekaj založb sicer ima glede na razmere zelo soliden nabor naslovov in pogumno kljubuje negativnim trendom) ali generalna pozicija knjige s stališča pozornosti in odmevnosti, ki je v Mariboru v senci drugih umetnostnih zvrsti. Nedavno odprtje Literarne hiše Maribor ima zato veliko večjo težo, kot se zdi na prvi pogled, četudi gre za sorazmerno skromne prostore na Vojašniški ulici na Lentu.

Projekt bo programsko združil Mariborsko literarno družbo, ki je obenem sinonim za trdoživost in obrobno pozicijo literature 
v mestu, ter Društvo slovenskih pisateljev, prav tako bodo priložnost za reprezentacijo dobila druga literarna društva, založbe, revije in seveda predvsem književniki. Med prvimi se je s knjigo Sam svoj dokaz predstavil hrvaško-slovenski književnik Božidar Brezinščak ­Bagola.

Literarne postaje

Sinoči so v Mariborski knjižnici 
s pogovorom z Zorkom Simčičem aktivirali tako imenovane Literarne postaje; literarni pogovori bodo enkrat mesečno na različnih lokacijah v Mariboru, od lutkovnega gledališča, Pokrajinskega muzeja in Umetnostne galerije do hotelov, kavarn in ladjice na Dravi. Direktorica knjižnice Dragica Turjak pravi, da so se za tak koncept odločili, ker imajo velike prostorske težave, hkrati pa gre za simbolno vrednost, saj se sicer ozek in pretežno salonski literarni prostor tako odpira širšemu krogu ljudi. Ena osrednjih prireditev EPK s področja književnosti bo seveda prvi mariborski mednarodni knjižni sejem v stavbi nekdanje igralnice, ki je za zdaj še v dokaj ­slabem stanju.

Odprtje Hiše znanosti

Nič manj pomembno ni bilo včerajšnje odprtje Hiše znanosti – centra eksperimentov na Glavnem trgu. Deklarativnih izjav o nujni povezavi univerze oziroma znanstvenoraziskovalnih institucij z industrijo pri nas ne manjka, vendar je učinek zelo skromen, morda bo nov impulz drugačna naveza, namreč povezava med znanostjo in umetnostjo. V ta sklop sodi tudi projekt Hiša arhitekture na Mladinski ulici, ki je zamišljena kot prostor za predstavitve in promocijo sodobne arhitekture, na katerih bodo sodelovali tudi mladi arhitekti iz Maribora in partnerskih mest. Prvi dogodek 
v okviru EPK je bila postavitev lesene skulpture Dragice Čadež ­Poslednji dotik v novo zasnovanem Parku skulptur.

Ex-garaža

Nekoliko drugačen poseg v prostor je Maribor dobil s projektom Ex-garaža­ po zamislih fundacije Sonda in Mihe Horvata, ki se med drugim ukvarja z umeščanjem sodobne umetnosti v negalerijske prostore, kot so garaže, kleti, hodniki in stanovanja. Eden takšnih prostorov je nastal na Gosposvetski ulici in bo po Horvatovih besedah deloval kot laboratorij za razprave o sodobni umetnosti s poudarkom na fotografiji in novih medijih. Nadvse dobrodošel projekt, saj je zdaj že povsem jasno, da zaradi finančnih težav nove stavbe Umetnostne galerije Maribor letos ne bo, kar pomeni, da je treba poiskati različne alternativne lokacije za predstavitev vizualne umetnosti.

Sicer bo, kot rečeno, pozornost širše evropske kulturne javnosti ta vikend usmerjena v portugalski Guimarães, ki si z Mariborom letos deli naslov EPK. Naslov otvoritvene prireditve je Naša čustva, gre pa za multimedijski projekt z glasbo, gledališčem, plesom in vizualno umetnostjo po zamisli skladatelja in dirigenta Manuela D'Oliveira. Spektakelsko dimenzijo otvoritvenega večera bo zagotovila katalonska gledališko-akrobatska skupina La Fura dels Baus.

 

   Slovenija, Maribor, 18.1.2012 - EPK foto:Tadej Regent/Delo Slovenija, Maribor, 18.1.2012 - EPK foto:Tadej Regent/Delo