The Stroj z avdiovizualnim projektom Kymatikon

Evropska prestolnica kulture za petek, 24. avgusta, napoveduje avdiovizualni spektakel na odlagališču.

Objavljeno
21. avgust 2012 22.08
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Maribor -  V reciklažnem centru Surovine na Teznu v Mariboru bo v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) nastopil glasbeni kolektiv The Stroj s projektom Kymatikon. Občinstvu se bodo predstavili s sistemom za materialno vizualizacijo zvoka, ki ga razvijajo v zadnjih nekaj letih.

Skupina, ki jo je leta 1997 ustanovil tolkalec in filozof Primož Oberžan, je svojo prepoznavnost zgradila na zvokih, ki so jih izvabili iz odpadnih sodov, odsluženih strojnih delov in različnih delovnih orodij. S svojimi nastopi, podprtimi s spektakularno pirotehniko, so zapolnili neobičajne lokacije, kot so rudniki in kamnolomi.

V zadnjih letih so svoje delovanje nadgradili z zvočno vizualizacijo svoje glasbe, znane pod imenom kymatika, s katero se je v 60. in 70. letih ukvarjal Hans Jenning. Kot prvi so jo uspeli artikulirati tako, da jo lahko uporabljajo za spremljavo svojih nastopov, je za STA povedal Oberžan. Kot je poudaril, je izredno vesel, da so jim organizatorji EPK dali možnost, da jo predstavijo, saj jo je zelo redko mogoče videti.

»Naš pristop je popolnoma materialen, mi vizualiziramo glasbo s pomočjo predelanih zvočnikov, različnih snovi v prahu in z različnimi tekočinami. Gre za popolnoma neposredne zvočne učinke naše glasbe, brez računalniške animacije. Ljudje bi te učinke lahko opazovali na velikem platnu,« je pojasnil vodja skupine.

Za mariborski spektakel sicer niso izdelali kakšnega novega zvočila, vendar pa, kot je pojasnil Oberžan, svoje instrumente gradijo ves čas, nenehoma jih spreminjajo in izboljšujejo. Prav zaradi tega bo nastop za tiste, ki jih niso videli že več kot leto dni, zvokovno precej nov in sodoben, je prepričan Oberžan. Zanimiv pa bo še zato, ker zadnja leta veliko ustvarjajo tudi z različnimi elektronskimi glasbili, kot je theremin, in številnimi drugimi analognimi in elektromehanskimi pripravami.

Pred koncertom bo predpremierno prikazan novi kratki film Jana Cvitkoviča Sto psov na Oberžanovo glasbo.

Nekaj posebnega bo tudi prihod na prizorišče, saj se bodo poslušalci do reciklažnega centra pripeljali z vlakom; cena prevoza je vključena v ceno vstopnice. Vlak bo z Železniške postaje Maribor odpeljal ob 19.25, povratek je predviden med 22.45 in 23. uro. V primeru dežja bo koncert v soboto, 25. avgusta.