Zvezdnik v Mariboru

Jan Fabre bo v prihodnjem tednu zaznamoval mariborsko dogajanje v okviru Evropske prestolnice kulture.

ned, 06.05.2012, 12:00

Maribor − Eden najbolj inovativnih sodobnih umetnikov, belgijski multidisciplinarni avtor Jan Fabre, bo v prihodnjem tednu zaznamoval mariborsko dogajanje v okviru Evropske prestolnice kulture, in sicer z razstavo Umet­nost me je obranila zapora ter plesno predstavo Droge so me obdržale pri življenju.

Leta 1958 v Antwerpnu rojeni Fabre že skoraj tri desetletja deluje kot performer, scenograf, koreograf, dramatik in vizualni umetnik, vitalno je zaznamoval gledališko in tudi operno umetnost. Že od začetkov svojega ustvarjanja poudarja vlogo telesa, raziskuje njegove meje, nastopajoče privede do fizične in psihične izčrpanosti, kar jim omogoča prestop v drugo razsežnost zaznavanja sebe in sveta. Njegove predstave spremljata kaos in red v postavitvi ter silovitost in zadržanost odrskega jezika. V svojih delih tematizira arhetipska vprašanja, kot so nasilje, sla po življenju, preobrazba in smrt.

Pri nas je dovolj znan, veliko slovenskih gledališčnikov se je navdihovalo pri njem, zadnje večje gostovanje v Sloveniji pa je bilo lani v Ljubljani. V Mariboru se predstavlja z razstavo Umetnost me je obranila zapora, na kateri so na ogled trije njegovi najbolj znani performansi iz zadnjega desetletja, in sicer Sanguis/Mantis, Virgin/Warrior ter Umetnost me je obranila zapora.

V SNG Maribor pa bo v sredo premiera njegovega plesnega projekta Droge so me obdržale pri življenju, v kateri bo nastopil plesalec in performer Antony Rizzi. Gre za predstavitev sveta zasvojenosti, ki prinaša tako ekstazo kot propad, kakor pravi Fabre, pa ga že od nekdaj fascinirajo ruševine in tudi naša telesa so svojevrstne ruševine, ki nezadržno propadajo.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se