Zvezdnik v Mariboru

Jan Fabre bo v prihodnjem tednu zaznamoval mariborsko dogajanje v okviru Evropske prestolnice kulture.

Objavljeno
06. maj 2012 12.42
P. R., kultura
P. R., kultura

Maribor − Eden najbolj inovativnih sodobnih umetnikov, belgijski multidisciplinarni avtor Jan Fabre, bo v prihodnjem tednu zaznamoval mariborsko dogajanje v okviru Evropske prestolnice kulture, in sicer z razstavo Umet­nost me je obranila zapora ter plesno predstavo Droge so me obdržale pri življenju.

Leta 1958 v Antwerpnu rojeni Fabre že skoraj tri desetletja deluje kot performer, scenograf, koreograf, dramatik in vizualni umetnik, vitalno je zaznamoval gledališko in tudi operno umetnost. Že od začetkov svojega ustvarjanja poudarja vlogo telesa, raziskuje njegove meje, nastopajoče privede do fizične in psihične izčrpanosti, kar jim omogoča prestop v drugo razsežnost zaznavanja sebe in sveta. Njegove predstave spremljata kaos in red v postavitvi ter silovitost in zadržanost odrskega jezika. V svojih delih tematizira arhetipska vprašanja, kot so nasilje, sla po življenju, preobrazba in smrt.

Pri nas je dovolj znan, veliko slovenskih gledališčnikov se je navdihovalo pri njem, zadnje večje gostovanje v Sloveniji pa je bilo lani v Ljubljani. V Mariboru se predstavlja z razstavo Umetnost me je obranila zapora, na kateri so na ogled trije njegovi najbolj znani performansi iz zadnjega desetletja, in sicer Sanguis/Mantis, Virgin/Warrior ter Umetnost me je obranila zapora.

V SNG Maribor pa bo v sredo premiera njegovega plesnega projekta Droge so me obdržale pri življenju, v kateri bo nastopil plesalec in performer Antony Rizzi. Gre za predstavitev sveta zasvojenosti, ki prinaša tako ekstazo kot propad, kakor pravi Fabre, pa ga že od nekdaj fascinirajo ruševine in tudi naša telesa so svojevrstne ruševine, ki nezadržno propadajo.