Deloskop izpostavlja: Martin Krpan

LjuLjubljana, Kinodvor. 13. 1. ob 17. uri. Ponovitvi 14. 1. ob 15. uri in 20. 1. ob 11.15.
Objavljeno
12. januar 2018 17.40
M. V.
M. V.

V Kinodvoru bo danes ob 17. uri projekcija animiranega filma Martin Krpan.

Povest Frana Levstika o velikanu z Vrha pri Sveti Trojici, ki s kobilico tovori angleško sol ter na cesarjevem dvoru premaga Brdavsa, velja za eno temeljnih del slovenske literature. Po izidu prve slovenske slikanice z ilustracijami Hinka Smrekarja pred stotimi leti je povest doživela številne nove izdaje z novimi ilustracijami, med njimi Lojzeta Perka, Toneta Kralja, Iveta Šubica ..., stripovsko verzijo Mikija Mustra, številne prevode, filmsko in gledališke upodobitve.

Lani je ekipa Strup produkcije dokončala še prvi animirani film o najbolj znanem slovenskem narodnem junaku. Kot je zapisal režiser Nejc Saje, so se risanke lotili s povsem novo likovno podobo, ki je zvesta izvirni zgodbi, a hkrati vzbuja sodoben občutek, s čimer so povest želeli približati današnji mladini. Scenarij je po Levstikovi predlogi napisal Janez Burger, likovno podobo pa je risanki dal Natan Esku. Projekcijo animiranega filma bodo dopolnili s kratkim dokumentarnim filmom o nastajanju risanke.

Po sobotni projekciji filma bodo avtor Nejc Saje, animator Timon Leder in drugi člani filmske ekipe sodelovali na delavnici, kjer bodo obiskovalci s Krpanovimi nalepkami ustvarjali nove zgodbe, kolažirali like iz risanke na kartonu ter se preizkusili v računalniški animaciji Martina Krpana in drugih junakov.