Umrl je »oče« zombijev, George Romero

Režiser hororjev in avtor legendarnih »živih mrtvecev« je sprožil revolucijo v žanru grozljivk.

Objavljeno
17. julij 2017 09.19
Obit George Romero
Š. J.
Š. J.

George A. Romero, eden najbolj revolucionarnih in prevratniških avtorjev grozljivk, je umrl v 78. letu starosti za posledicami pljučnega raka.

Noč živih mrtvecev (1968) je povzročila revolucijo v žanrskem filmu in velja za najpomembnejšo grozljivko vseh časov. S tem filmom je žanr nepovratno vstopil v moderno dobo in za sabo pustil vse stare grozljivke, ki so odtlej postale staromodne, nenevarne in celo naivne.

Njegovi »živi mrtveci« so namreč ena najbolj radikalnih kritik sodobne potrošniške družbe, divjega kapitalizma in vzpenjajočega se militarizma, kar se jih je pojavilo na filmskem platnu.

Koncept živih mrtvecev je središče njegovega velikopotezno zastavljenega družbeno-političnega projekta - serije filmov, ki se je začela z Nočjo živih mrtvecev, se nadaljevala z Zoro živih mrtvecev (Dawn of the Dead, 1978), Dnevom živih mrtvecev (Day of the Dead, 1985) in z Deželo živih mrtvecev (Land of the Dead, 2005).

Prav pretekli konec tedna bi moral eden ključnih režiserjev grozljivk nastopiti kot osrednji častni gost 13. Grossmannovega festivala v Ljutomeru, a je udeležbo v zadnjem hipu odpovedal.