V iskanju Harrisona Forda

Ustvarjalcem filmske franšize ne zmanjka štrene za nizanje vesoljskih zgodb
Fotografija: Han Solo postane vesoljski nepridiprav z velikim srcem.
Foto Lucasfilm
Odpri galerijo
Han Solo postane vesoljski nepridiprav z velikim srcem. Foto Lucasfilm

Znajti se v vesolju Vojne zvezd, ki je nastala v glavi ameriškega filmskega režiserja in producenta Georgea Lucasa, je vse bolj zapleteno. Poleg treh trilogij osnovne zgodbe, ki teče premočrtno, nastaja še stranska trilogija Zgodbe Vojne zvezd, in sicer Rogue One, nedavno je v kinematografe prišel Solo, napovedujejo pa še tretji del o lovcu na glave Bobi Fettu.

Ustvarjalcem priljubljene filmske franšize očitno še dolgo ne bo zmanjkalo štrene za nizanje vesoljskih zgodb, ki jim eni pravijo vesoljski vesterni, drugi pa vesoljske opere. Blagovna znamka Vojna zvezd, ena najbolj prepoznavnih v filmski industriji, se je razširila na več področij, med drugim v proizvodnjo najrazličnejših predmetov, ki povečujejo dobiček novemu lastniku studia Lucasfilm, korporaciji Disney.

Za prvi stranski film so se odločili posneti pustolovščino Rogue One, ki razloži zgodbo o nastanku najmočnejšega uničevalnega orožja Imperija, Zvezde smrti. Upornica Jyn Erso ukrade načrte Zvezde smrti, kar omogoči njeno uničenje, saj se tako hoče odkupiti za očetovo sodelovanje pri nastanku tega orožja, ki je uničevalo planete. Odzivi na film so bili večinoma pozitivni, saj ni bilo velikih pričakovanj.

Film prinaša zgodbo o nastanku vesoljskega tihotapca in drznega pilota Tisočletnega sokola Hana Sola.<br />
Foto Lucasfilm
Film prinaša zgodbo o nastanku vesoljskega tihotapca in drznega pilota Tisočletnega sokola Hana Sola.
Foto Lucasfilm

 

Nihče ne more nadomestiti Forda


Nekaj popolnoma drugega pa je film Solo, ki prinaša zgodbo o nastanku vesoljskega tihotapca in drznega pilota Tisočletnega sokola Hana Sola, ki ga je v izvirni trilogiji igral Harrison Ford. Pričakovanja so bila velika, zato je razumljivo tudi razočaranje, ker je mladega Hana, ki na začetku filma niti še ni Solo, upodobil nekdo drug. Mnenja o tem, koliko je bil Alden Ehrenreich kos tej nalogi, so različna, toda pričakovanje, da bomo v njem videli vsaj delček Harrisona Forda, je gotovo krivično do njega. Ford je namreč ustvaril enega najbolj priljubljenih likov v celotni sagi.

Film se začne na ladjedelniškem planetu Corellia, kjer sirota Han dirka po kriminalnem podzemlju. Zgodba pojasni prijateljevanje z bodočim kopilotom Chewbacco, izvemo, kako je prišel do Tisočletnega sokola, prav tako zasledimo zametke upora proti nedemokratičnemu Imperiju, ki si lasti vse več vesolja. Solo se tudi sreča z neustrašno bojevnico Qi'ro, ki postane njegova partnerica v zločinu, nato se njune poti za nekaj let razidejo, dokler se spet ne snideta.

Režijo nove galaktične zgodbe je prevzel Ron Howard, v filmu pa igrajo Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge in Paul Bettany. Finski košarkar Joonas Suotamo se vrača kot Chewbacca, duhoviti Wookiee, ki ga je nasledil od Petra Mayhewa.


 

Ikoničen lik


Po prvem samostojnem filmu pred letom in pol torej zdaj spremljamo že drugega. Producentka Kathleen Kennedy opisuje, da je bil Han Solo navdih za samostojen film kot priljubljen, celo ikoničen lik. »Solo je zelo verodostojen. Je goljuf, a okoli njega čutimo neko skrivnostnost. Ima neverjetno karizmo in je simpatičen, to pa je odlična kombinacija za junaka Vojne zvezd.«
Igralec in režiser Ron Howard ima za sabo vrsto uspešnih filmov, kot so Angeli in demoni, Cinderella Man: legenda o boksarju, Da Vincijeva šifra, Frost Nixon, Inferno in The Beatles: Osem dni na teden. Obrtniško je bil gotovo kos nalogi. Z Lucasom, ki je še vedno nadzornik franšize, in Harrisonom Fordom se je srečal že leta 1973 kot igralec v znamenitem filmu o odraščanju Ameriški grafiti.



Zanj je film o Solu »prva resnična študija posameznega karakterja v galaksiji, tako daleč nazaj v zgodbi Vojne zvezd.
V filmu lahko občutimo duh originalnih filmov serije, v kombinaciji z igrivostjo, akcijo in temo, ki je navdihujoča, zabavna in hkrati malo provokativna. Film predstavi Vojno zvezd in celotno galaksijo tako privlačno, da tudi gledalec, ki nima predznanja o sagi, zgodbi, v kateri spoznamo Hana Sola, zlahka in z navdušenjem sledi.«


Komentarji: