Vikendov TV namig: Nevarna metoda, Kino ob 0.00

Premiera Cronenbergove biografske drame s Fassbenderjem kot Jungom in Mortensenom kot Freudom. Vikendova ocena: 4 (od 5)
Objavljeno
04. marec 2016 11.26
I. H., Vikend
I. H., Vikend
A Dangerous Method. Kanada/Nemčija, 2011. Režija: David Cronenberg. Igrajo: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen, Sarah Gadon. Biografska drama. 99 minut.

Kanadski režiser David Cronenberg je mojster telesne groze, grozljivk in kriminalk, v katerih kamera ne beži pred nazorno prikazanim nasiljem. Kot mojster manipulacije z gledalčevimi morami je Cronenberg resda primerna izbira, da se posveti utemeljitelju psihoanalize, a biografska zgodovinska drama ni ravno njegov teren. Vendar je po ogledu Nevarne metode treba priznati, da pa je njegov teren snemanje kakovostnih, strnjenih in izjemno odigranih filmov, ne glede na žanr.

Film prikaže razmerje med Carlom Jungom in Sigmundom Freudom skozi zgodbo njune pacientke in psihoanalitičarke Sabine Spielrein. Prav njena pot od močno spolno zatrtega dekleta do priznane znanstvenice je jedro filma in simbolni prikaz odnosa, ki sta ga znanost in medicina takratnega časa imeli do psihoanalize. Pri tem je igra seveda ključna in Keira Knightley se zares še bolje izkaže kakor doslej, medtem ko mora zmeraj odlični Fassbender v vlogi Junga priznati igralsko premoč Mortensenovemu Freudu. A to so podrobnosti v zares dobrem filmu.