10 naj, naj ... Najboljše filmske srhljivke

Preden kliknete na povezave s prizori iz izbranih filmov na lestvici, se prepričajte, da niste sami. Da se boste imeli h komu stisniti od silne groze.

tor, 29.10.2013, 12:00

Pred durmi je 1. november, še pred njim pa zadnji dan v oktobru, ki je pri nas, ponekod v Nemčiji in Čilu dela prost dan reformacije, po svetu pa globalni svetovni dan varčevanja, ki ima kot pogled na finance kaj opraviti tudi z varčevalnimi protestantskimi nazori.

Čeprav so ga leta 1924 razglasili na prvem Mednarodnem kongresu bank o varčevanju v Milanu v katoliški Italiji.

A se dan pred krščanskim praznikom vseh svetih duš, tistih kanoniziranih in onih nekanoniziranih, zgodi novodobni dan čarovnic: sveže uvožen čezatlantski običaj potrošniškega tipa in poganskih barv, ki s potrošniško logiko nalaga ravno nasprotno.

Tudi na dan varčevanja je treba zapravljati, potrošništvo pa, kot pravi znana mantra, ohranja vaša delovna mesta.

A je iz horrorja vsakdana vselej možen pobeg v drug horror.

V horror sedme umetnosti in v ljubljanskem Kinodvoru bodo pojutrišnjem oziroma v noči z 31. oktobra na 1. november znova - že šestič - odvrteli maraton filmskih grozljivk po izboru Marcela Štefančiča jr. Obljubljajo dvanajsturni stampedo groze, gorja in gravža, ob koncu katerega se bo kdo iz Kinodvora v prvonovembrsko jutro nedvomno primajal ves tresoč in zelen v obličje.

Za osvežitev spomina na vzklike, krike, mrzel pot in grizenje nohtov pred filmskimi platni objavljamo izbor klasike srhljivk. Izborov tovrstnega celuloidnega strahu na spletu kajpak ne manjka, odločili smo se za lestvico britanskega vodiča po kulturnih dogodkih in še čem Time Out.

Preden kliknete na povezave s prizori iz filmov, se prepričajte, da niste sami.

Zato, da se boste imeli h komu stisniti od silne groze. Ali da si boste imeli s kom deliti smeh, saj je v dobrem horrorju često doma tudi zdrav odmerek ironije.

1.
Izganjalec hudiča
(The Exorcist), režija William Friedkin, 1973.

2.
Izžarevanje
(The Shining), režija Stanley Kubrick, 1980.

3.
Teksaški pokol z motorko
(The Texas Chainsaw Massacre), režija Tobe Hopper, 1974.

4.
Psiho
(Psycho), režija Alfred Hitchcock, 1960.

5.
Osmi potnik
(Alien), režija Ridley Scott, 1979.

6.
Stvor
(The Thing), režija John Carpenter, 1982.

7.
Rosemaryjin otrok
(Rosemary's Baby), režija Roman Polanski, 1968.

8.
Noč čarovnic
(Halloween), John Carpenter, 1978.

9.
Suspiria
(Suspiria), režija Dario Argento, 1977.

10.
Zora živih mrtvecev
(Dawn of the Dead), režija George A. Romero, 1978.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se