27. Liffe: Odločnost, ki z leti ne popušča

Perspektive: Aquarius je film o družbenih spremembah s stališča posameznika.

Objavljeno
17. november 2016 13.40
Tina Lešničar
Tina Lešničar

Clara je lepa in odločna ženska,­ glasbena novinarka,­ s tremi­ otroki in ljubečim možem.­ Temperament in pozitiven ­odnos do življenja je podedovala­ po teti Lucii. Tudi po težki­ bolezni in operaciji­ raka na dojkah­ Clara ohrani živ­ljenjsko moč in značaj, s katerim navdihuje vse okoli sebe. Prestavimo se trideset let v prihodnost.

Clara je stara 65 let, vdova, babica, ki še vedno živi v prostornem in svetlem družinskem stanovanju, polnem veselih spominov. Dobiva se s prijateljicami na plesih, a njeno intimno življenje je še vedno zaznamovano s prestano boleznijo. Ostala je edina prebivalka stare meščanske hiše ob obali, imenovane Aquarius, ki jo namerava gradbeno podjetje spremeniti v hotelski resort.

Vsi sosedi so se pustili izplačati, Clara pa ostaja trdna v odločitvi, da hiše in svojih stvari ne bo zapustila, dokler je iz nje ne odnesejo mrtve. Ko ne gre zlepa, vplivni direktor gradbenega podjetja izbira vse bolj bizarne metode, da bi jo prisilil v izselitev. Prepričati jo poskuša tudi prek hčere, a se Clara ne pusti zmesti. »Vem, kdo sem. Ti pa se boš morala sprijazniti s tem,« reče hčeri.

Natančna karakterna študija

Drugi celovečerec brazilskega novinarja, filmskega kritika in režiserja Kleberja Mendonçe Filha (Šumi soseske, 2012) je scenografsko detajlirana natančna karakterna študija odločne ženske, ki ne podleže pritiskom okolice in živi svoje duhovno polno življenje. Ne gre za nostalgijo ali brezglavo vztrajanje pri svojem, pač pa za načela in ohranjanje stvari, ki se nam zdijo pomembne.

Pot te filmske junakinje ni klasična pot do preobrazbe in spoznanja. Clara ves čas ve, da ima prav. Čeprav se vse okoli nje spreminja, ostaja ista. Z dvignjeno glavo, brez obžalovanja stoji za svojimi dejanji, četudi se včasih kaže kot trmoglava, nekoliko vzvišena in celo šovinistična.

Filho si za razvoj zgodbe vzame čas – natančno 142 minut – in jo razplete v treh delih. A z vsako minuto bolj lezemo pod kožo glavne junakinje. Sônia Braga, brazilska igralka, trikrat nominirana za zlati globus, pa tudi za bafto in emmyja, odigra Claro z veliko elegance, čutnosti in ­živ­ljenjskosti.

Pozivi k bojkotu v Braziliji

Medtem ko se je v Cannesu Aquarius potegoval za zlato palmo, so ga v Braziliji zaradi eksplicitnih seksualnih prizorov klasificirali kot 18+ in pozivali k njegovemu bojkotu, saj naj bi po mnenju nekaterih kritikov komentiral trenutno politično situacijo v Braziliji, kjer je ravno potekal postopek razrešitve predsednice Dilme Rousseff.

V Cannesu je filmska ekipa res s transparenti javno podprla predsednico, a režiser Filho je izjavil, da ni imel nujno namena posneti umetniškega komentarja socialno-politične situacije v svoji državi, ampak o družbenih spremembah s stališča posameznika.