2Cellos - Dva obraza, dva violončelista

Nocoj bo na nacionalni televiziji premiera dokumentarca o Luki Šuliću in Stjepanu Hauserju.

Objavljeno
15. november 2017 10.11
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Televizija Slovenija bo zvečer predvajala dokumentarni film o svetovno znanih violončelistih 2Cellos v režiji Aleša Verbiča in Svetlane Dramlić. Scenaristki Danici Dolinar, urednici uredništva glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, sta razkrila številne podrobnosti, ki so ju zaznamovale, o otroštvu, starših in predvsem o trdem delu.

Večina dokumentarca temelji na pogovoru z njima ter njunem dvojnem nastopu aprila v razprodani dvorani Stožice ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla in njunega bobnarja Dušana Krajnca, Slovenca iz Pulja, ko sta predstavila svoj novi album Score s priredbami filmske glasbe. Njuni koncerti v Sloveniji ali na Hrvaškem, ko nastopata na domačem terenu, so drugačni in veliko bolj osebni. Unikatne so njune duhovite napovedi posameznih pesmi, drugje jih gotovo ne bi razumeli. Domačemu terenu rada prilagodita tudi repertoar. Večera v Stožicah sta popeljala do vrhunca z grandiozno različico Golice Slavka Avsenika.

Avtorica filma Danica Dolinar je povedala, da je ta dokumentarec nastal spontano. Pred petimi leti je imela z njima pogovor, ko sta nastopila z Eltonom Johnom v dvorani Stožice. To je bil začetek njunega svetovnega uspeha. »Ko sta spomladi spet prišla v Ljubljano, najprej na vaje z orkestrom, sem ju poklicala in vprašala, ali bi nadaljevali njuno zgodbo. Prednost je bila, da sta se na ta dvojni koncert pripravljala z našim simfoničnim orkestrom. Sprva smo nameravali narediti le reportažo s tega dogodka, a se je v pogovoru z njima vse razvilo precej bolj ambiciozno. In tako je pred nami dokumentarni film o svetovno znanih violončelistih, ki izhajata iz naših krajev. Mogoče sta bila ravno zato tako zgovorna.«

Dva dneva v Ljubljani

Film prikaže njuno dvojnost v svetu klasične glasbe in svetu popa, rocka ter zdaj še filmske glasbe. Takoj sta se strinjala s snemanjem dokumentarca o njiju. Opazna je tudi avtoričina naklonjenost umetnikoma, ki ju spremlja že od mladih nog. »Navdušila sta me že kot mlada klasična glasbenika, ko sta še nastopala ločeno. Leta 2006 sem izbrala Luko kot našega predstavnika za nastop na Evroviziji za klasične mlade glasbenike,« je povedala Danica Dolinar.

Snemali so dva dneva v Ljubljani, vaje, nastop v dvorani Stožice in zakulisje. Naslednji dan še pogovor med vožnjo z ladjico po Ljubljanici. Stjepana so nato snemali še v domačem Raklju v Istri, Luko pa na Pohorju, ker je doma iz Maribora. Mogoče sta tudi zaradi »domačega terena« precej bolj razgalila svoji duši, načine razmišljanja in ustvarjanja, kot če bi bil avtor kdo drug.

»Pred kamero se začuti njuna spontanost. Menim, da imata dejansko dva obraza. En je tisti, ki ga običajno vidimo v njunih promocijskih nastopih, drug pa, ko sta to, kar sta. Nam je uspelo posneti oba,« je zadovoljno ugotovila ­avtorica.

Čeprav sta pogosto norčava, se glasbe lotevata zelo resno, čutiti je in slišati, da izhajata iz zelo stroge klasične glasbene vzgoje z veliko discipline in odrekanja. Sta pa na njuno srečo tudi v glasbi to združila z lastno spontanostjo. To sta že počela, ko sta izvajala samo klasično glasbo.

V dokumentarcu je tudi opazno, da svetovna slava ni prav nič vplivala nanju. »Sta izjemna kot glasbenika in človeka in na srečo sta ostala to, kar sta,« je dejala Danica Dolinar. Veliko sta govorila tudi o medsebojnem odnosu. Zanju je bil odločilen trenutek, ko sta ugotovila, da lahko, namesto da sta si še naprej močna konkurenta na tekmovanjih klasične glasbe, združita moči in osvojita svet. Avtorica filma meni, »da sta presegla omejitve, ki bi jih jima vsililo rivalstvo v slabem pomenu besede. Sicer pa sta v filmu priznala, da ostajata pozitivna rivala tudi v duetu in da vedno hočeta dati od sebe več, da ju tak odnos spodbuja.« Po drugi strani sta si tudi zelo različna in pojasnita, kako sta si razdelila delo v duetu, nekako spontano, ne da bi se veliko pogovarjala o tem.

Čeprav po navadi molčita o svojem zasebnem življenju, smo v filmu izvedeli kar nekaj podrobnosti. »Mislim, da sta se nam zelo odprla, vsega pa seveda nismo mogli vključiti v film, saj smo posneli trikrat več materiala.«

Glasbeni dokumentarni film 2Cellos 2Obraza je dragoceno pričevanje o fenomenu, ki je postavil naše kraje na svetovni glasbeni zemljevid.