Đuro in Šerbedžija z neporavnanimi računi z BFF

Lanski filmski festival na Bledu je zapustil dolgove. Ekipa Branka Đurića si lasti pravico nad blagovno znamko.

Objavljeno
15. junij 2015 20.23
medias/bled film festival
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bled – Pred današnjim začetkom Bled film festivala letijo očitki o nepravilnostih med ustanoviteljema festivala Markom Gajićem in Danijelom Utješanovićem ter častnim predsednikom Radetom Šerbedžijo na eni strani in bivšim direktorjem festivala Brankom Đurićem - Đurom in njegovo ekipo na drugi strani.

»Gre za kombinacijo neučinkovitega pravnega sistema in nepoštenih poslovnih praks, ki omogoča, da je neetično poslovanje ne le možno, ampak tudi del 'normalne' poslovne prakse,« je v sporočilu za javnost zapisal Tilen Majnardi, ki sicer sodeluje z Đurićem. Poudaril je, da je Bled film festival (BFF) lani organizirala družba BFF, ki je pustila neplačane račune, že od lani pa ima blokiran poslovni račun. Zaradi neplačil podizvajalcem za lanski festival sta ustanovitelja med drugim izgubila lastništvo znamke Bled film festival, trdi Majnardi in dodaja, da znamko uporabljata protipravno, saj da je njen lastnik igralec Branko Đurić - Đuro.

Lanski dolgovi

Letošnji festival organizirajo v okviru januarja lani ustanovljenega zavoda BFF, kot trdi Majnardi ustanovitelja prihodke usmerjata na novo pravno osebo, obveznosti pa puščata stari, mrtvi firmi. »Ob novi pravni osebni sta poskušala registrirati tudi novo ime festivala, plagiat registrirane znamke BFF, kar je razvidno iz evidenc urada za intelektualno lastnino. Mnogim se takšno ravnanje ne zdi sporno, očitno so med njimi tudi lokalne in javne institucije, ki kljub opozorilom zaradi različnih vzgibov sodelujejo v takšnih projektih.«

Marko Gajić priznava, da so jim za lani ostali neplačani računi, »a bomo vse poplačali«. Povedal je, da sta sponzorja lanskega festivala končala v stečaju, obljubljenega denarja pa niso dobili. Ravno včeraj so, kot je dodal, plačali lansko obveznost do podjetja Sava, nekaj računov pa morajo še poravnati. Spor se je zgodil lani, je spomnil, ko so se odločili, da direktorja festivala Branka Đurića - Đura odslovijo, saj da ni izpolnil obljub. »Zdaj Đurić, Majnardi in drugi poskušajo uničiti naš festival.«

Sporni logotip

Branko Đurić - Đuro je ustanoviteljema lani predlagal, da bi postal solastnik družbe BFF, v zameno pa bi na Bled pripeljal največje filmske zvezdnike, med drugim Angelino Jolie in Brada Pitta, je dejal Gajić. »Verjela sva mu in z njim podpisala pogodbo,« po kateri je Đurić, ker mu nista plačala 25.000 evrov, prevzel logotip festivala. Vendar je bil logotip, ki ga je dobil Đurić, modre barve in ne zlate, je dejal Gajić, a spor še ni rešen. Zato so se v izogib morebitnim zapletom glede logotipa odločili, da letos namesto zvončka na festivalu kot logotip uporabijo kapljico vode. Proračun letošnjega festivala je s 320.000 evri nižji od lanskega, ko je presegal pol milijona, je povedal Gajić, ki pričakuje, da bodo letos festival sklenili s pozitivno ničlo, in upa, da bodo lahko poravnali še stare obveznosti. Majnardi meni, da festival lani ni imel močnih finančnih temeljev, letos pa je podobno. Po uradnih podatkih portala gvin.com je družba BFF lani ustvarila 151.000 evrov prihodkov in 137.000 evrov izgube.

Pojasnila smo po poskušali dobiti tudi Branka Đurića - Đura, a je njegov telefon zvonil v prazno.

O trajnostnem razvoju

Slogan Bled Film Festivala je Gibljive slike za boljši svet, saj želijo ozaveščati o nujni zaščiti vodnih virov in o drugih okoljskih vprašanjih, ki ogrožajo življenje na našem planetu. V okviru festivala bo danes konferenca o trajnostnem razvoju, na njej bodo sodelovali dekanja IEDC dr. Danica Purg, predsednik BFF Rade Šerbedžija, klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, neumorni aktivist Tomo Križnar in drugi.