Aleksandrinke Metoda Pevca med 60 najboljšimi oddajami na svetu

Aleksandrinke so bile izbrane v program mednarodne konference Input kot ena izmed 60 najboljših oddaj.

pet, 24.02.2012, 12:00

Sydney - Dokumentarni film režiserja Metoda Pevca o ženskah iz Vipavske doline, ki so se od druge polovice 19. stoletja do druge svetovne vojne zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike izseljevale v Egipt, je bil izbran v program mednarodne konference Input kot ena izmed 60 najboljših oddaj, ki so jih lani predvajale javne televizije po svetu.

Aleksandrinke so prvi slovenski projekt, ki je bil izbran kot primer odlične oddaje programa javnih televizij za konferenco Input (International Public Television), ki bo potekala meseca maja v Sydneyju. Na konferenci bodo strokovnjaki za produkcijo televizijskega programa pod drobnogled postavili poročanje o kulturi in umetnosti, dokumentarne filme in raziskovalne dokumentarce, igrani program in projekte, ki se razvijajo na različnih medijskih platformah, poroča spletni portal RTV Slovenija MMC.

Film Aleksandrinke je nastal v koprodukciji med produkcijsko hišo Emotionfilm, RTV Slovenija ter partnerji iz Egipta in Italije. Raziskovanje ozadja za film je trajalo približno leto dni, »praktično smo prečesali vse, kar je kakorkoli dišalo po aleksandrinstvu«, je za STA ob premieri povedal Pevec. Snemanje je potekalo na lokacijah v Sloveniji, Italiji, Egiptu, Veliki Britaniji in ZDA.

Zgodovinski kontekst Aleksandrije v filmu pojasnjuje britanski zgodovinar in novinar Michael Haag, avtor knjig o Egiptu in Aleksandriji. Dekleta in žene so v takrat bogati in kozmopolitski Aleksandriji ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške in gospodinje. Številne so se v domovino vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom, ki je bil največkrat odplačan prav z njihovim denarjem.

Pevčev film je lanskem 23. tržaškem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se