Aleksandrinke Metoda Pevca med 60 najboljšimi oddajami na svetu

Aleksandrinke so bile izbrane v program mednarodne konference Input kot ena izmed 60 najboljših oddaj.

Objavljeno
24. februar 2012 12.09
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Sydney - Dokumentarni film režiserja Metoda Pevca o ženskah iz Vipavske doline, ki so se od druge polovice 19. stoletja do druge svetovne vojne zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike izseljevale v Egipt, je bil izbran v program mednarodne konference Input kot ena izmed 60 najboljših oddaj, ki so jih lani predvajale javne televizije po svetu.

Aleksandrinke so prvi slovenski projekt, ki je bil izbran kot primer odlične oddaje programa javnih televizij za konferenco Input (International Public Television), ki bo potekala meseca maja v Sydneyju. Na konferenci bodo strokovnjaki za produkcijo televizijskega programa pod drobnogled postavili poročanje o kulturi in umetnosti, dokumentarne filme in raziskovalne dokumentarce, igrani program in projekte, ki se razvijajo na različnih medijskih platformah, poroča spletni portal RTV Slovenija MMC.

Film Aleksandrinke je nastal v koprodukciji med produkcijsko hišo Emotionfilm, RTV Slovenija ter partnerji iz Egipta in Italije. Raziskovanje ozadja za film je trajalo približno leto dni, »praktično smo prečesali vse, kar je kakorkoli dišalo po aleksandrinstvu«, je za STA ob premieri povedal Pevec. Snemanje je potekalo na lokacijah v Sloveniji, Italiji, Egiptu, Veliki Britaniji in ZDA.

Zgodovinski kontekst Aleksandrije v filmu pojasnjuje britanski zgodovinar in novinar Michael Haag, avtor knjig o Egiptu in Aleksandriji. Dekleta in žene so v takrat bogati in kozmopolitski Aleksandriji ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške in gospodinje. Številne so se v domovino vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom, ki je bil največkrat odplačan prav z njihovim denarjem.

Pevčev film je lanskem 23. tržaškem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.