Amerika prva, Hrvaška, Rusija, Slovenija ... druge

Na Trumpove predvolilne besede se je vsul plaz videov iz držav, ki so pripravljene biti na drugem mestu.

Objavljeno
21. februar 2017 11.55
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Ameriški predsednik Donald Trump je v predvolilnem času neštetokrat ponovil, da bo Amerika (pod njegovim vodstvom) prva. Kot odziv na to izjavo je najprej nastal predstavitveni video Nizozemske, ki se je ponujala, da bi bila rada druga. Video, posnet v trumpščini in na ravni, ki bi jo dojeli tudi največji preprosteži, so predvajali v oddaji nizozemskega komika Arjena Lubacha. Nato se je vsul plaz podobnih videov ...

Ko se je Donald Trump odločil, da bo kandidiral za predsednika Združenih držav Amerike, se mu je večina posmehovala. Ob ­njegovih predvolilnih nastopih večina svetovne javnosti ni mogla verjeti, kar je slišala, in se je pri tem neizmerno zabavala. Zato so nekateri komiki, povsem upravičeno, dobili občutek, da jim Trump ­pobere večino pozornosti, saj skorajda nikogar več niso zanimale njihove norčije. Prvi so se zganili podjetni Nizozemci in s pomočjo komika Arjena Lubacha pripravil predstavitveni video, v katerem se izročajo v njegove roke. Ta je postal šablona za vse, kar je sledilo.

Video je prepoln lepot njihove dežele in podkrepljen z angleščino za telebane s Trumpovim naglasom. Med drugim je v videu predstavljen veliki zid, ki so ga postavili, da bi jih zaščitil pred vodo iz Mehiškega zaliva. V bistvu priznajo, da so zgradili ocean med njimi in Mehiko, in se pohvalijo, da gradijo najboljše oceane. Njegovo gradnjo so seveda plačali Mehičani. Predstavijo mu tudi njihovega tradicionalnega Črnega Petra, dobri stari ljudski rasistični običaj, ki bi bil Trumpu zagotovo všeč.

Prav tako se šopirijo, da imajo najboljši sistem za izogibanje plačevanju davkov za bogataše, ki ga je bil Bog sposoben ustvariti, in vabijo njegove sinove, naj tam poslujejo, ker jim ne bo treba plačati davkov. »Popolnoma razumemo, da mora biti Amerika prva, a lahko rečemo, da bi bila Nizozemska druga,« so sklepne besede sporočila.

Katera se bo predstavila v »najlepši luči«?

Video je sprožil plaz podobnih prispevkov, ki so jih pripravili večinoma za humoristične oddaje. Različne države so kar tekmovale v tem, da bi se predstavile v »najlepši luči«, kot resnično rasistične države, ki ne marajo črncev, Mehičanov, homoseksualcev, kjer je ženske mogoče zlahka grabiti za mednožje in hočejo še, tudi če so sorodnice, pa kako zna naenkrat vsaka država zgraditi velikanski zid. Praviloma so se v vsakem videu posmehovali kateremu od sovražnih sosedov ter opozorili, da bodo, če bi se Trump slučajno odločil, da jih bombardira, dale natančne koordinate sosednje sovražne države, kot recimo Kosovo za Srbijo, Srbija za Hrvaško, Maroko za Alžirijo, Alžirija pa za Izrael.

Kar nekaj časa je trajalo, da je tak video prišel iz Slovenije, pripravil ga je Jure Godler in seveda izkoristil nepotističen pristop ter obvestil Donalda, da država, iz katere prihaja Melania, v resnici obstaja, ima komaj petindvajset let in je tako mlada, da bi lahko hodil z njo. Ponujamo se mu na pladnju in poudarjamo svoje prednosti, od bank, ki podarijo denar vsakemu bogatašu, če je prijazen, do naših spretnih podjetnikov, ki ne plačujejo plač svojim delavcem, do naše velike ljubezni do Putina. Predstavi tudi našega največjega zabavljača, ki je krati tudi predsednik države in se imenuje Borut, ne Borat, Pahor. Godler je očitno pozabil na naše najljubše sovražnike – Hrvate.

Slovenke so prodorne, pridejo povsod, tudi v Belo hišo. 

Foto: osebni arhiv


Zato pa Hrvatje niso pozabili na nas in priznali, da tudi oni, tako kot Trump, obožujejo Slovenke, in sicer vsako poletje, ko pridejo k njim. Hrvatje ponujajo Bosance za gradnjo zidu, prav tako se ponujajo za gradnjo zidu Bosanci, ki, kot je dokazano, gradijo najboljše zidove, saj so navsezadnje zgradili Jugoslavijo. Prav tako bosanski delavci v Sloveniji delajo najlepše Slovenke, kar zagotovo ve tudi Melanijina mama, dodajajo. Makedonci se obregnejo ob Grke in poudarijo, da je Aleksander Makedonski svojčas naredil Makedonijo res veliko, prav tako ponujajo svoje gradbeniške storitve, saj so vešči gradnje nekoristnih stavb in kipov ob hkratnem pranju denarja in bogatenju posameznikov, kar Trumpu gotovo ni neznano.

Seveda ne bomo povzeli vseh videov, le opozorili na nekaj posebnih, kot je recimo srbski, v katerem Srbi ugotavljajo, da tako kot on sovražijo Ameriko in oboji obožujejo Putina, zato predlagajo, da bi bila Amerika prva, Rusija druga, Srbija pa tretja. Rusi sporočajo, da obožujejo Trumpa in ga spominjajo, da so bili prvi v vesolju, imajo najdaljšo železniško progo, najlepše postaje podzemne železnice in najlepše ženske na svetu, ki jih, tako kot druge strateške surovine, kot sta nafta in plin, izvažajo v tujino. Zato naj bi bili v prihodnje Amerika in Rusija prvi skupaj, da bi bil svet lepši.

Resnične in fiktivne države

Iranci vljudno sporočajo Trumpu, da so čisto v redu, za razliko od Iraka, ki ga je že napadel in so tam popolne zgube. Na koncu ga ponižno prosijo, če bi bilo mogoče, naj bo Amerika prva, sledijo naj ji vse evropske države, Iran pa naj bi bil pred Irakom. Ponuja se tudi Maroko, kamor migranti ne morejo, ker imajo velik zid na meji, pa še državo so povečali, ko so priključili Zahodno Saharo, kar ni motilo nikogar. Če bi slučajno rad bombardiral Maroko, mu pokažejo še obris sosednje Alžirije. Namibijce je nekoliko zmedlo Trumpovo sporočilo, da bo Amerika prva, saj ni jasno, na kateri celini, kajti v Afriki je Namibija prva. Seveda se ponuja tudi Mehika, ki ne le da zna odlično graditi zidove, ampak rada tudi izvaža svoje najboljše kadre, in to ravno v Združene države, kjer lahko delajo po šestnajst ur na ameriških njivah za pest kikirikijev in malo vode.

Poleg resničnih držav so take videe pripravile tudi fiktivne, kot je recimo Mordor, znan iz romana Gospodar prstanov, kjer bi se Trump počutil kot doma. To je dežela, ki že ima velik zid, kar dva stolpa, nič Mehičanov, hobitov in vilincev in kjer ni delitve oblasti na tri veje, temveč ima šef Sauron popolno oblast in z njim bi zlahka bila prijatelja. Svoj video je predstavil tudi Galaktični imperij, znan iz serije filmov Vojna zvezd, njihov glavni adut je seveda Zvezda smrti, ki z žarkom v hipu uniči planet, predvsem pa bi se zlahka strinjali o segrevanju ozračja in podnebnih spremembah, kajti tam, kjer vlada Galaktični imperij, vsega tega sploh ni. Mogoče bomo pričakali podoben video tudi iz Noriškega kraljestva, ki očitno zamuja.

Sporočilo muslimanskega sveta

Zanimivo je sporočilo muslimanskega sveta, kjer imajo ženske tako malo pravic, da bi to navdušilo Trumpa, kjer migranti delajo zastonj in gradijo razkošne stolpe, hotele in trgovske centre, in obljubljajo, da bodo vse teroriste poslali v Guantanamo, kjer je arabščina uradni jezik. Drugi sicer sporočajo, da razumejo, da je Amerika prva, vendar ali bi lahko rekli: »Prosimo, ne bombardirajte nas.« Skorajda ni države, resnične ali namišljene, ki ni pripravila vsaj enega predstavitvenega videa, v katerem so v Trumpovi govorici, kolikor je mogoče preprosto in vulgarno, predstavljene njene prednosti, da bi postala vazalska ali hlapčevska 51. država Združenih držav Amerike.