Ameriški filmski kritiki za najboljši film izbrali Spotlight

Znani so nagrajenci Ameriškega združenja filmskih kritikov.

Objavljeno
18. januar 2016 15.29
V. U., STA
V. U., STA
Ameriško združenje filmskih kritikov je za najboljši film izbralo Spotlight režiserja Toma McCarthyja. Film je pobral tudi nagrado za najboljši igralski ansambel. Kar devet nagrad pa je na nedeljski prireditvi v Los Angelesu pobral film Pobesneli Max: Cesta besa, med njimi nagrado za najboljši akcijski film.

Film Spotlight pripoveduje o resničnih dogodkih v mesecih, ko so novinarji časnika Boston Globe raziskovali pedofilski škandal v vrstah Rimskokatoliške cerkve. McCarthy v njem po korakih rekonstruira delo skupine raziskovalnih novinarjev, ki so dolge mesece brskali po sodnih dokumentih ter iskali žrtve in duhovnike, krive zlorab.

Leonardo Di Caprio je po pisanju francoske tiskovne agencija AFP pobral nagrado za najboljšo moško vlogo za vlogo v filmu Povratnik, Brie Larson pa nagrado za najboljšo žensko vlogo za vlogo v filmu Soba. Alicia Vikander (Dansko dekle) je odnesla nagrado za najboljšo žensko stransko vlogo, Sylvester Stallone (Creed) pa za moško stransko vlogo.

Pobesneli Max: Cesta besa je imel kar 13 nominacij. Poleg nagrade za najboljši akcijski film je med drugim George Miller prejel nagrado za režijo, za igro v filmu pa sta bila nagrajena Tom Hardy in Charlize Theron.

Najboljši animirani film po prepričanju ameriških filmskih kritikov je Vrvež v moji glavi, najboljša komedija Velika poteza, satirična drama o ljudeh, ki so iz ozadja opazovali in izkoristili ameriško in pozneje tudi svetovno finančno krizo.

Ex Machina je najboljša grozljivka, Amy najboljši dokumentarni film, Savlov sin pa je odnesel nagrado za najboljši tujejezični film.

Nagrade tudi televizijskim ustvarjalcem

Podelili so tudi nagrade za televizijsko ustvarjanje. Srhljivka Mr. Robot (USA Network) je pobrala tri nagrade – nagrado za najboljšo dramsko serijo, Rami Malek nagrado za najboljšega igralca v dramski seriji in Christian Slater nagrado za najboljšo moško stransko vlogo v dramski seriji.

Netflixov Master of None je bil razglašen za najboljšo komično serijo. Za najboljšega igralca v komični seriji je bil razglašen Jeffrey Tambor, ki je zaigral v Transparent (Amazon), najboljša igralka v komični seriji je Rachel Bloom za vlogo v Crazy Ex-Girlfriend (The CW network). Carrie Coon pa je najboljša igralka v dramski seriji za vlogo v The Leftovers televizije HBO.