Berlinski zlati medved iranskemu režiserju Jafarju Panahiju

Panahi, ki je še vedno v hišnem priporu, se festivala ni mogel udeležiti.

Objavljeno
14. februar 2015 22.14
FILMFESTIVAL-BERLIN/
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Berlin - Berlinski zlati medved gre tokrat v Iran. Zmagovalec 65. Berlinala je namreč tragikomedija Taxi (Taksi) iranskega režiserja Jafarja Panahija. Napol dokumentarni film je direktor festivala Dieter Kosslick v tekmovalni program vključil kljub nasprotovanju Irana. Panahi, ki je še vedno v hišnem priporu, se festivala ni mogel udeležiti.

Kosslick je pred pričetkom festivala svojo odločitev, da v tekmovalni program vključi Panahijev film, pospremil z besedami: »To je tih filmski protest. Stalno povabilo Panahiju, ki je bil pred štirimi leti član festivalske žirije, a ni smel zapustiti države, ostaja.« Dodal je, da bo Panahija vabil tako dolgo, dokler ne bo prišel.

Panahija so aretirali kmalu zatem, ko je bilo objavljeno njegovo imenovanje v žirijo Berlinala leta 2011, ter ga obsodili na šest let zapora in 20-letno prepoved opravljanja svojega dela zaradi kritičnosti do oblasti.

Nagrada kritiku režima je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa več kot le izraz solidarnosti s preganjanim umetnikom. Žirija je film označila kot izjemno pretanjeno stvaritev, ki politično sporočilo poveže s humorjem in blago melanholijo ter na ta način pripoveduje o vsakdanjiku v Iranu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Nagrada kritiku režima je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa več kot le izraz solidarnosti s preganjanim umetnikom. Žirija je film označila kot izjemno pretanjeno stvaritev, ki politično sporočilo poveže s humorjem in blago melanholijo ter na ta način pripoveduje o vsakdanjiku v Iranu.

Srebrnega medveda za najboljšo moško vlogo je dobil britanski igralec Tom Courtenay za vlogo v filmu 45 Years (45 let) Andrewa Haigha, srebrnega medveda za najboljšo žensko vlogo pa je žirija prisodila njegovi soigralki Charlotte Rampling.

Srebrnega medveda za režijo sta si letos razdelila romunski režiser Radu Jude za Aferim!, črno-beli film o suženjstvu v 19. stoletju v Romuniji, in poljska režiserka Malgorzata Szumowska za film Body (Telo), ki pripoveduje o problematičnem odnosu očeta do svoje anoreksične hčerke.

Srebrnega medveda za najboljši scenarij si je prislužil čilski režiser Patricio Guzman za dokumentarni film El boton de nacar (Biserni gumb), ki pripoveduje o krvavi zgodovini režiserjeve domovine. Srebrnega medveda oziroma veliko nagrado žirije pa je prejel čilski film El Club (Klub) Pabla Larraina.

O dobitnikih zlatega in srebrnih medvedov je odločala žirija, ki so jo sestavljali ameriški scenarist, režiser in producent Matthew Weiner, nemški igralec Daniel Brühl, francoska igralka Audery Tautou, južnokorejski režiser Bong Joon-Ho, ameriška producentka Martha De Laurentis in perujska režiserka Claudia Llosas. Predsedoval ji je ameriški režiser Darren Aronofsky.

Na Berlinalu, ki se bo sicer sklenil v nedeljo, se je v uradnem tekmovalnem programu za zlatega in srebrne medvede potegovalo 19 celovečercev. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo je letos prejel nemški režiser Wim Wenders, ki ga najširše občinstvo pozna predvsem po filmih, kot so Paris, Teksas (1984), Nebo nad Berlinom (1987) in Pina (2011).

Lani je zlatega medveda za najboljši film prejel kitajski režiser Diao Yinan za Črni premog, tanek led.