Bert za življenjsko delo Borisu Cavazzi

Nagrado za življenjsko delo na področju filmske igre slovenskim igralkam in igralcem od leta 2014 podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Objavljeno
25. oktober 2017 19.02
V. U.
V. U.

Najnovejše ime na seznamu prejemnikov mlade, pred tremi sezonami prvič podeljene nagrade bert, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za življenjsko delo na področju filmske igre slovenskim igralkam in igralcem, je Boris Cavazza.

»In če sploh kdo, je lahko prav Boris Cavazza brez skrbi, da ga čaka še ogromno filmskih izzivov, in to po petdesetletni karieri na filmu (in seveda v gledališču, na radiu in na televiziji), ker še vedno deluje povsem brezčasen, skoraj samoumevno vitalen, kot da je v njegovem pogledu nešteto ključev za vse duše, v katere vstopa, ko ga gledajo,« so ob objavi imena nagrajenca med drugim zapisali v Društvu slovenskih režiserjev.

Človek s človeškim obrazom

»In gledali smo ga z veseljem in s strastjo in s ponosom, od začetkov v filmih Muke po Mati, Vdovstvo Karoline Žašler in To so gadi, do novejših vlog v filmih Primer Feliks Langus, Kratki stiki, Piran, Osebna prtljaga in v mnogih bravurah v kratkih filmih. Borisu Cavazzi maske veličine ni bilo nikoli treba nadevati ali odlagati, ker je nikoli ni potreboval – največji vedo, da zadošča, če si samo človek s človeškim obrazom.«

Nagrada bert je poimenovana po filmskem in gledališkem igralcu Bertu Sotlarju. Cavazza jo bo prejel 23. novembra v Slovenski kinoteki, ko bodo na tamkajšnjem filmskem platnu predstavili tudi film po njegovem izboru. Znano je že, da bodo to Leta odločitve režiserja Boštjana Vrhovca.