FilmFlow predstavlja: Kapitan Fantastični

PODKAST: Je varno otroku dati v roke lovski nož? Je varno otroku govoriti resnico? Ekipa FilmFlow vas pelje po Trumpovi Ameriki.

Objavljeno
30. september 2016 20.28
Bojana Bregar, FilmFlow
Bojana Bregar, FilmFlow

Novodobna filmska pravljica za vse, ki ljubite naravo, sami vlagate zelenjavo in radi mislite s svojo glavo. Za posladek pa še Viggo Mortensen v vsej svoji naravni ... oziroma igralski veličini.

Filmski podkast FilmFlow v novo sezono vstopa s filmom, ki je pravi obliž za naše od pametnih telefonov, facebook komentarjev in industrijsko predelane hrane izpraznjene duše in telesa. Beseda teče o ameriškem neodvisnem filmu Kapitan Fantastični (Captain Fantastic, 2016), ki nas ni pustil ravnodušnih. Nekatere je navdušil z ognjevitimi komentarji na račun dvoličnosti ameriške družbe in z bistrim humorjem, druge pa razjezil zaradi naivnih predpostavk o vzgoji otrok v svetu, kjer otroku očitno najlaže preprečiš igranje igric na ipadu tako, da mu pač nikoli ne poveš, kaj ipad sploh je.

POSLUŠAJ:

Film se drži znane premise: »nedolžni« ljudje, ki živijo v stiku z naravo, se srečajo s civilizacijo in z njenimi »pokvarjenimi« prebivalci. Nismo daleč od Knjige o džungli, le da otroci v Kapitanu Fantastičnem ne hengajo z opicami, panterji in tigri. Namesto tega živijo globoko v gozdu, kjer lovijo srne, pojejo ob ognju in berejo klasična dela svetovne književnosti in teorije. Družbo jim dela oče, cinični idealist, 30-odstotni učenec Davida Henryja Thoreauja, 20-odstotni »hillbilly« iz filma Deliverance in 100-odstotni fan Noama Chomskega, ki namesto božiča raje praznuje rojstni dan omenjenega filozofa.


To je le ena od stvari v filmu, ob katerih vas bo kaj hitro lahko pograbil občutek »fremdschemen«, če niste tudi sami strastni nasprotniki kapitalizma in esteblišmenta (ali pa ne veste, kdo je Noam Chomsky). Toda brez skrbi, odlična igra Vigga Mortensena in preostale, po večini manj znane igralske zasedbe njegovih šestih filmskih otrok vas bo spretno vodila po čustvenem vrtiljaku, ki ga napleta režiser in scenarist Matt Ross.

Kot ugotavljamo v podkastu, je skoraj nemogoče, da ob ogledu ne potočite nekaj iskrenih solz, kar v teh od bogov ter idealov humanizma zapuščenih časih sicer ni prav nič težko, še laže pa je, če je povod zanje tragična novica o smrti matere, ki se je v oddaljeni bolnišnici zdravila zaradi bipolarne motnje.



Oče in njegovih šest otrok, ki so vsi odrasli v divjini, se tako odpravijo na dolgo pot skozi državo, da bi se udeležili njenega pogreba, vmes pa se jim pripeti marsikaj predvidljivega, a zato nič manj zabavnega. Na primer, prvi obisk supermarketa, prvo srečanje z represivnimi organi države, prvi poljub − in prvi piščanec, ki ga niso ubili z lastnimi rokami. Ob vsem tem so se nam postavljala vprašanja: Kdaj smo postali tako oddaljeni od narave? Koliko imamo sami sploh še vpliva na lastno življenje? Je varno otroku dati v roke lovski nož? Je varno otroku govoriti resnico? In seveda, kaj sploh je resnica?

Če potegnemo črto, se pod njo znajde ugotovitev, da Kapitan Fantastični ni film, ki bi prepričal ljubitelje lahkotnih komedij, cinike in zagovornike politične korektnosti. Bo pa blizu ljudem, ki razmišljajo o alternativnih načinih življenja, ki jih privlači duh neodvisnosti, ki je v temelju demokratičnih idej, ter najbrž tudi vsem, ki se ob novicah iz letošnje predsedniške kampanje v ZDA že sprašujete, kam bodo po novembrskih volitvah pobegnili vsi normalni ljudje, če zmaga Trump.

***

Podkast FilmFlow

Dvakrat na mesec se Bojana Bregar, Maja Peharc, Ana Šturm in Maja Zupanc zberemo ob mikrofonu, srebamo kavo in debatiramo o svojih filmskih obsesijah. Tako že nekaj let nastaja FilmFlow, podkast o filmu in popularni kulturi, v katerem se posvečamo filmski produkciji, ki pri nas običajno ni deležna večje medijske pozornosti, prostor pa namenimo tudi slovenski filmski sceni. Družita nas gostobesednost in cinefilija, zabava pa nas dejstvo, da so naši okusi povsem različni. Ne bojimo se ničesar, razen strahu samega
− in potencialno tega, da bi na svetu zmanjkalo kave. Ter filmov.



Foto: Žiga Stanovnik

Prisluhnite nam lahko v itunesih, na spletni strani FilmFlow , na mreži Apparatus ali pa se nam pridružite na facebooku, twitterju  ali instagramu