Bondovo dekle na čelu žirije filmskega festivala na Bledu

»Bondovo dekle« Caterina Murino, predsednica žirije filmskega festivala na Bledu. Člana žirije tudi Boris Cavazza in Nayla Al Khaja.

Objavljeno
11. junij 2014 18.05
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Čez slab teden se bo na Bledu začel 1. mednarodni Bled Film Festival, ki bo od 17. do 21. junija 2014, ponudil 8 celovečernih in 8 dokumentarnih filmov v tekmovalnem programu, ob tem pa še 4 projekcije filmov na prostem ('open-air' na Promenadi), popoldanske filme Srdjana Dragojeviča, 'Pogovore z razgledom' s filmskimi ustvarjalci na Blejskem gradu in okroglo mizo o vodi.

Uradne otvoritve festivala se bodo udeležili tudi Rade Šerbedžija, Armand Assante, Nikola Kojo, Čedomir Kolar, Branko Djurić, Tanja Ribić, Caterina Murino, Nayla Al Khaja, Claudia Corbelli, Srdjan Dragojevič, Rada Šešić, Hanka Kastelicova in drugi.

Podrobno o članih žirije

Caterina Murino (ITA), predsednica žirije za celovečerne filme italijanska filmska in gledališka igralka, ki ji je mednarodno prepoznavnost prinesla vloga Solange Dimitrios, ob Danielu Craigu v filmu Casino Royale (James Bond). Igro je študirala na Scuola di Cinema e Teatro di Francesca de Sapio v Italiji, zaigrala je v več gledaliških produkcijah v italijanskem jeziku, med drugim v Rihardu III. Od leta 2002 je zaigrala v več filmskih koprodukcijah in televizijskih serijah, med drugim v BBC-jevi seriji Zen, v filmu Il seme della discordia (2008), ki je bil nominiran za Zlatega Leva in v Garden of Eden (2008) režiserja Johna Irvina, z Jackom Houstonom, Meno Suvari in Richardom E. Grantom.

Nayla Al Khaja (UAE), članica žirije za celovečerne filme BFF - filmska režiserka, scenaristka in producentka iz Dubaja (Združeni Arabski Emirati). Je prva filmska producentka v Dubaju in ena redkih žensk, filmskih režiserk, v Združenih arabskih emiratih. Je ustanoviteljica filmske in televizijske produkcijske hiše D-Seven Motion Pictures v Dubaju.

Boris Cavazza (SLO), član žirije za celovečerne filme - Boris Cavazza - Vsestranski gledališki, filmski, televizijski in igralec, filmski scenarist, dolgoletni profesor za dramsko igro na AGRFT (Ljubljana), ki je v zadnjih dvajsetih letih zrežiral številne uprizoritve v slovenskih gledališčih. Je prejemnik številnih prestižnih nagrad za igralsko delo (Borštnikov prstan, Prešernova, Severjeva in Župančičeva nagrada, filmske in televizijske nagrade, zlati lovorjev venec na festivalu MESS v Sarajevu za življenjsko delo).

Poleg filmov so rdeča nit festivala tudi pereča okoljska vprašanja, s poudarkom na vodi.

Dan pred otvoritvijo festivala, v ponedeljek, 16. junija 2014, ob 11.00, bo na obali Blejskega jezera (Plaža pred Grand Hotelom Toplice) akcija čiščenja Blejskega jezera.

V petek, 20. junija 2014, bo, ob 12.00, razprava z naslovom »Od izobraževanja in osveščanja do implementacije učinkovitega upravljanja z vodo«, ki se je bodo udeležili tudi evropski komisar dr. Janez Potočnik, dobitnica Nobelove nagrade za mir in klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj in Rade Šerbedžija, Predsednik odbora BFF.

V okviru zadnjega dneva festivala se bo v soboto, 21. junija 2014, na Bledu odvilo še redno srečanje Evropske filmske akademije (EFA), katere člani so tudi Rade Šerbedžija, Branko Djurić in Čedomir Kolar.