Burgerjev Ivan je film Maruše Majer

Festival slovenskega filma: Janez Burger z Ivanom upravičil status enega letošnjih favoritov, Boris Jurjaševič s Steklimi lisicami izumil pohorski vestern.

čet, 14.09.2017, 06:00

Janezu Burgerju, na znameniti praški filmski šoli FAMU izšolanemu režiserju, gre v slovenski kinematografiji posebno mesto. Danes 52-letni režiser namreč velja za enega najtalentiranejših avtorjev svoje generacije, pa kljub temu njegova filmografija šteje komaj štiri velikoplatne igrane celovečerce. Od zadnjega je minilo sedem let.

Burger je stopil v središče zanimanja že s svojim prvencem V leru (1999), komično parabolo o odraščanju, ki se zatakne v prosti tek pasivnosti – ta tematika je potem postala osrednja ost marsikaterega slovenskega filma. V leru je bil tudi film, ki je v slovensko kinematografijo prinesel Jana Cvitkoviča, soscenarista in glavnega igralca filma, ki je dve leti pozneje debitiral z enim najboljših poosamosvojitvenih filmov Kruh in mleko.

Burger je potem leta 2004 posnel Ruševine, zgodbo o nastajanju gledališke predstave, ki s prepletanjem različnih ravni realnosti tematizira status manipulacije in laži. Do njegovega naslednjega kinematografskega filma je minilo šest let, ko je posnel Circus Fantasticus, brezdialoško vizualno in atmosfersko delikateso. Za vse tri filme je v Portorožu pobral najvišje vesne. Z Ivanom, njegovim najnovejšim filmom, kljub številni letošnji konkurenci 16 igranih in dokumentarnih celovečernih filmov bržkone ne bo zelo drugače.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor