Častno srce Sarajeva oskarjevcu Beniciu Del Toru

Na prihajajočem filmskem festivalu bo častni gost Benicio Del Toro, dobitnik oskarja za vlogo v filmu Preprodajalci.

Objavljeno
24. julij 2015 15.53
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Častni gost 21. filmskega festivala v Sarajevu bo oskarjevec Benicio Del Toro, ki mu bodo ob tej priložnosti izročili nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti. Na festivalu, ki bo potekal med 14. in 22. avgustom, bo občinstvu predstavil nov film Fernanda Leona de Aranoe Perfect Day, v katerem ima nosilno vlogo.

Ta film je premiero doživel na letošnjem 68. festivalu v Cannesu, v Sarajevu pa bo prikazan v sklopu programa Open Air.

Del Toro je leta 1988 debitiral v filmu Big Top Pee-Wee, leto pozneje pa je zaigral v filmu Johna Glena Licence to Kill. Znan je predvsem po vlogah v filmih Strah in groza v Las Vegasu, 21 gramov, Pljuni in jo stisni ter Mesto greha. Za vlogo mehiškega policista Javierja Rodrigueza v filmu Preprodajalci je Del Toro med drugim prejel oskarja, zlati globus in nagrado bafta.

S častno sarajevsko nagrado se bo pridružil igralcem, kot so Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi in režiserjem, kot so Jafar Panahi, Mike Leigh, Bela Tarr in Danis Tanović.

Kaj prinaša 21. izdaja festivala?

V tekmovalnih programih festivala, ki bo potekal med 14. in 22. avgustom, bodo sicer ponudili 11 svetovnih, 13 regionalnih in deset mednarodnih premier. Slovenija se bo predstavila s celovečercema, koprodukcijo Zenit Daliborja Matanića in filmom Naša vsakdanja zgodba režiserke Ines Tanović, na programu pa bo tudi dokumentarec Dom Metoda Pevca.

V tekmovalnem programu celovečernih filmov bo poleg omenjene hrvaško-bosansko-slovenske koprodukcije svetovno premiero doživel še film turškega režiserja Tunca Davuta z naslovom Dolanma. Mednarodno premiero bo doživel romunski film režiserja Andreia Cohna Acasa la tata, v programu pa bo na ogled še sedem regionalnih premier, med njimi tudi omenjeni Zenit.

V kategoriji kratkega filma bodo predstavili produkcijo filmskih ustvarjalcev mlajše generacije. Prikazanih bo deset naslovov iz regije, ki so bili izbrani v konkurenci 350 filmov. Svetovno premiero bodo doživeli črnogorski film Dušana Kasalice Biserna obala, film v režiji Nermina Hamzagića iz BiH z naslovom Kalo in film O Fapta buna romunskega režiserja Andreia Gruzsniczkija.

Za tekmovalni program v kategoriji dokumentarcev so izbrali 23 filmov, poleg Pevčevega filma si bo med drugim mogoče ogledati več filmov iz BiH: dokumentarec Nedima Alikadića Autorefleksija, film Samira Mehanovića Izmaglica Srebrenice, delo režiserke Jasmine Žbanić Jedan dan u Sarajevu in film U potrazi za snom Mladena Mitrovića.

Sekcija V fokusu bo ponudila sedem žanrsko in slogovno raznolikih stvaritev, ki so zaznamovale bodisi svetovno ali regionalno kinematografijo v preteklem letu. V filmu Ti me nosiš režiserke Ivone Juka, uvrščenem v to sekcijo, nastopa Sebastian Cavazza.

V ospredju tudi Filipinec Brillante Mendoza

V sekciji Posvečeno bodo predvajali filme enega od najbolj izvirnih in plodnih sodobnih filmskih ustvarjalcev. To je filipinski režiser Brillante Mendoza, ki bo tudi gost festivala. Mendoza je kariero v oglaševalski industriji nadgradil z režijo izjemnih celovečernih filmov, te pa je začel snemati relativno pozno. Prvi celovečerni film je režiral pri 45 letih.

V naslednjih desetih letih je Mendoza režiral 16 filmov. Kritiki so si enotni, da njegovi filmi v umetnost prinašajo svežino, saj režiser nenehno išče nove in edinstvene izraze, obenem pa so dela prepoznana tudi kot ključni del filmske zapuščine sodobnega časa.

Filmi Mendoze, ki je bil leta 2010 gost Liffa, vzbujajo vtis dokumentarnosti. Temu, kot je dejal ob obisku ljubljanskega festivala, botruje to, da igralci ne vedo, kje stoji kamera. Sam igralcem le pove, katere vrstice so v scenariju, potem pa jim prepusti improvizacijo. A ta ne velja za ves ustvarjalni proces. Za vsak film si vzame čas, raziskuje razmere, v katere je umestil film, veliko mu pomeni skupinsko delo z igralci.

Letošnji festivalski program Kinoscope, vsebuje 19 uspešnic. Prikazani bodo filmi, ki so navduševali občinstvo in pobirali nagrade na največjih festivalih, kot sta Berlinale in Cannes.

V sklopu programa Talents Sarajevo bodo gostili nadarjene filmarje iz Jugovzhodne Evrope in Južnega Kavkaza. Med 71 izbranimi so tudi slovenski mladi ustvarjalci: producentka Barbara Daljavec, filmska kritičarka Ana Šturm ter direktor fotografije Lev Predan Kowarski, je sporočil tiskovni predstavnik sarajevskega filmskega festivala za Slovenijo Almir Flisar.